1
1
https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/motorola-edge-30-lanserad-vart-forsta-intryck
572003
Första intryck
falskt
Tunn och lätt

Motorola Edge 30 lanserad – vårt första intryck

● BILDSPEL
Edge 30 är Motorolas nya tunna och lätta mobil, och vi har redan hunnit börja testa den.

Vid en snabb titt på specifikationerna vore det lätt att summera Motorola Edge 30 som en billigare version av Motorola Edge 30 Pro med långsammare processor. Men det är inte alls det intryck man får när man har telefonen i sin hand. Att Motorola kallar det för den tunnaste 5g-mobilen är mer relevant. Det är en telefon med stor skärm som ändå känns smidig tack vare att den är så tunn, och dessutom lätt. Den påminner faktiskt inte så lite i det avseendet om Xiaomis Mi11 Lite/11 Lite NE från förra året, och eftersom det var en av våra favoritmobiler från 2021 är det ett mycket positivt första intryck Motorola Edge 30 ger.

Skärmen är på 6,5 tum och är av Amoled-typ med en uppdateringsfrekvens på hela 144 Hz. Chipsetet Snapdragon 778G Plus 5G är en upphottad version av förra årets chipset med samma namn utan plus i, och det ger riktigt bra mellanklassprestanda. Telefonen känns verkligen snabb. Jämför man med en annan ny mobil i samma prisklass och storlek, Samsung Galaxy A53, är Motorola Edge 30 både märkbart snabbare och smidigare.

En vikt på 155 gram är ovanlig för en smartphone idag, och till det krävs det att ram och baksida är i plast, låt vara att Motorola kallar det premiumplast. Inget ont om plast, det är ett tåligt material och designen känns inte billig. Ett genomskinligt gummiskal följer med om du vill skydda mobilen ytterligare, men lite av smidigheten går förlorad då. Motorola Edge 30 har visst skydd mot väta i form av IP-klass 52.

Kamerauppsättningen är en huvudkamera på 50 megapixel, en vidvinkelkamera med samma upplösning och en djupsensor på 2 megapixel. Det är samma kameror som sitter i Motorola Edge 30 Pro, och om den uppsättningen kändes en smula oambitiös i en toppmodell kan den mycket väl kännas prisvärd i denna mobil för 5000 kronor.

Batteriet är på 4020 mAh, och en 33-wattsladdare följer med. Den konfiguration som säljs i Sverige har 128 GB lagring och 8 GB arbetsminne, men ingen minneskortplats. Den kommer i färgerna grå och grön och börjar säljas i Sverige den 9 maj.