Samtidigt som jag skriver den här texten står Surface 2 stödd av sitt bordstöd på bordet bredvid mig. På skärmen visas SVT Play live med ett sammandrag från Zlatans match igår kväll i SVT:s morgonsändningar. Precis som Windows Phone medvetet skiljer sig från konkurrenterna Iphone och Android är Surface 2 en unik surfplatta. I startskärmen hittar jag redan från start sportnyheter om “Ibras målfyrverkeri”, de senaste nyhetsrubrikerna och recept på en “Höstig svampsoppa”. Här finns alltså Microsofts eget innehåll liksom Office-apparna i sin helhet.
Låt oss avgöra först vad det här är för typ av surfplatta så vi röjer det frågetecknet ur vägen. Plattan i sig låter dig endast installera appar från Microsofts egen programbutik. Apparna kan du fästa i rutor på startskärmen precis som man gör med appar i Windows Phone. Du kan svepa för att få upp den kompletta listan installerade appar och lite vid sidan hittar du då Windowsbekanta appar som Paint, Anteckningar, Utforskaren, kalkylator och ytterligare ett par.
De liksom Officeprogrammen startar i ett typ av desktopläge med en startmeny i botten för att växla mellan program och är inte pekskärmsanpassade på samma sätt som andra appar. Officeprogrammen öppnas upp i helskärm, men övriga desktop-appar visas i fönster så de till exempel kan delvis dölja ett Word-dokument du jobbar med, som på en vanlig dator.
Annons
Det låter kanske lite krångligare än vad det är. Surface 2 är hur som helst surfplattevarianten av Surface, en kompetent sådan, medan Surface Pro 2-modellen vi inte testar här ska ses som en fullfjädrad laptop. Den stora skillnaden är att du där kan installera och köra vanliga Windows-program, medan Surface 2 som vi testar nu är begränsad till Microsoftbutiken och vad som finns installerat i plattan från start.
I det hänseendet är plattan alltså ungefär som vilken Ipad eller Androidplatta som helst. Rent fysiskt känns den dock tjockare och kantigare än de flesta andra surfplattor, men så har den också det inbyggda bordsstödet, vanlig usb-ingång och bra stereohögtalare som kom till användning när jag använde den som tv med SVT Play i skärmen.
Bland apparna som finns tillgängliga hittar jag ett par bankappar (Danske Bank och Länsförsäkringar), här finns så klart Facebook och Twitter, Nokia Musik och Wimp, men inte Spotify. När det gäller just Spotify lyckas jag dock använda det i webbläsaren även om det inte fungerar om jag växlar till ett annat program. Samma sak gäller ju banktjänsterna där det är fullt möjligt att logga in på internetbanken precis som på en vanlig dator och göra sina ärenden i webbläsaren. Som en parentes kan man använda Spotify om man istället öppnar det i webbläsaren som finns i "desktop-versionen" av systemet, men dåkan man inte växla låt med vanliga musikkontrollerna.
Ska du skapa, vilket Microsoft givit ganska många möjligheter till med Officepaketet, och inte bara konsumera innehåll kommer det externa tangentbordet väl till pass. Du kan givetvis skriva med skärmtangentbordet, men det tar över stor del av skärmytan. För att se så mycket som möjligt av skärmen är det alltså bättre att använda tangentbordet som ansluts i kanten på surfplattan och sedan kan vikas över skärmen som ett skydd när du inte använder den.
Givetvis kommer vi inom kort att publicera ett fullständigt test av Surface 2. Är det något speciellt du vill veta står kommentarsfältet nedan till ditt förfogande.