https://www.mobil.se/nyheter/forsta-officiella-titten-pa-snapdragon-855
566287
Nyheter
Mjuklanserad

Första officiella titten på Snapdragon 855

Qualcomm har officiellt offentliggjort sitt nya toppchipset, men spar detaljerna till senare.

Qualcomms nya mobilplattform fick det väntade namnet Snapdragon 855. Chipsetet offentliggjordes på inledningsanförandet till Qualcomms utvecklarkonferens, och än så länge har man inte gått på djupet med detaljer. De väntas istället komma senare under konferensen.

Klart är i alla fall att plattformen har stöd för 5G. Enligt Qualcomm kommer de flesta tillverkare att ha en toppmodell med stöd för 5G om ett år. Själva 5G-näten lär vi få vänta ytterligare något på här i Sverige, men det är ju bra att telefonerna redan finns på plats när näten slås på.

Qualcomms vice vd Alex Katouzian talade också om Snapdragon 855:s förmågor när det kommer till artificiell intelligens. Företaget är sist av chiputvecklarna att lägga till en särskild AI-processor, men enligt Qualcomm handlar det inte om att hinna ikapp utan att köra om konkurrensen. AI-chipsetet ska öka beräkningskapaciteten för dessa uppgifter med tre gånger jämfört med den förra generationens chipset.

Snapdragon 855 kan väntas dyka upp i mobiler som börjar säljas från mars nästa år, och lär driva toppmodeller från tillverkare som Sony, Xiaomi, LG och HTC. Samsung, Apple och Huawei utvecklar däremot sina egna chipset för toppmodellerna.

Källa