https://www.mobil.se/nyheter/h-lso-data-fr-n-iphone-blev-bevis-i-mordutredning
564614
Släpade mordoffret till flodbank

Hälso-data från Iphone blev bevis i mordutredning

Våra telefoner kartlägger allt fler aspekter av våra liv, något som självfallet medfört att de blivit allt mer intressanta i brottsutredningar av olika slag. Nu har hälsodata från en Iphone använts som bevis i en mordutredning i Tyskland.

Med tanke på alla sensorer och all mjukvara som finns i en modern smartphone är det inte mycket som går att hålla hemligt, om någon skulle komma över enheten. Allt från kaloriförbrukning och GPS-positioner till Google-sökningar lagras på enheterna, och att telefoner nu mer spelar en avgörande roll i många brottsutredningar är därför inte särkilt förvånande. En Iphone har nu kommit att spela en avgörande roll i en tysk brottsutredning. 

Mord och våldtäkt

Det hela rör ett fall från förra året där en man ska ha mördat och våldtagit en kvinna. Det har dock saknats bevis för att mannen utfört dådet, även om det funnits starka misstankar mot honom. Men med hjälp av Apples hälso-app har man funnit bevis för att mannen släpat offret ned till en flodbank och därefter tagit sig upp igen. Aktiviteten har i hälso-appen registrerats som att mannen ”gått i trappor”. Efter en rekonstruktion av förloppet visade sig informationen i appen korrelera exakt med vad man misstänkte hade hänt. 

Något vi lär se mer av

”Digitala bevis börjar bli allt mer vanligt i brottsutredningar, inte bara data från olika appar men även ansiktsidentifiering, inspelningar från smarta högtalare och, förstås, enheter med kameror” säger forskaren Sean O Brien i en kommentar till sajten Motherboard, apropå det hela. 

Ämnen