Tar ett stort kliv framåt

Huaweis Kirin 980-chipset kan göras i 7 nanometer

Huawei sägs just nu vara nära att sätta nästa generations chipset i produktion och ligger nu steget före.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm dominerar marknaden för mobilprocessorer med sina Snapdragon, men de tre största mobiltillverkarna, Samsung, Apple och Huawei, har alla egen konstruktion av processorer. Huaweis Kirin-chipset har gått från att prestera sämre än Qualcomms till att vara fullt jämförbara, om än färdiga ett halvår efter. Det senaste, Kirin 970, kom i höstas och var likvärdigt med Qualcomms Snapdragon 835, men med en del egna funktioner som en AI-processor.

I år finns chansen att Huawei för första gången går om konkurrenterna när det gäller processorer. I alla fall om vi får tro ITHome, som rapporterar att Kirin 980 ska vara redo att gå i massproduktion, och att den kommer att göras i en 7-nanometersprocess hos kiselsmedjan TSMC. Både Snapdragon 845 och Samsungs senaste Exynos-chipset är gjorda i 10 nanometer, så här kan Huawei mycket väl bli steget före.

Måttet nanometer i tillverkningsprocessen anger bredden på ledningsbanorna och ju smalare ledningar, desto snabbare och strömsnålare blir chipsetet. Dessutom väntas Huawei gå över till de nyare processorkärnorna Arm A75 och A55, vilket ger ytterliggare en prestandaboost. Resultatet kan bli att Kirin 980 för första gången ligger steget före Samsung och Qualcomm i prestanda.

ITHome har bra track record när det gäller förhandsuppgifter om processorer. Bland annat spådde man korrekt om Kirin 970, och man fick även det mesta rätt om Snapdragon 845, inklusive att den skulle göras i en 10 nanometersprocess snarare än 8 nanometer som en del förhandsuppgifter talade om.

Uppgifterna gör också det benchmarktest på en påstådd Huawei Mate 20 med en Kirin 980-processor med monsterprestanda lite mer trovärdiga. Om chipsetet snart är redo för massproduktion kan det mycket väl finnas förproduktionsexemplar av chipsetet i drift, även om det är mer troligt att den benchmarkade telefonen i så fall snarare var en testbädd än den faktiska Mate 20.

Å andra sidan har Samsung inte heller legat på latsidan, utan sägs vara redo att ställa om en av sina fabriker för 7-nanometersproduktion senare i år, och att nästa Exynos-chipset kan komma redan andra halvåret, kanske i Galaxy Note 9. Stämmer uppgifterna kan den cykel som gällt de senaste åren, där årets första toppmodeller presenteras i februari och allt som kommer under resten av året har ungefär samma prestanda komma att förskjutas, och höstens nyheter kan bli mer intressanta än väntat.

Källa