Enligt rapport

Samsung förbereder produktion i 7 nanometer

Samsung uppges vara färdiga med den process i vilken nästa generations toppchipset kommer att produceras.

Publicerad Uppdaterad

När man talar om nanometer i halvledarsammanhang är det bredden på ledningsbanorna som avses. Ju smalare ledningar, desto tätare kan transistorerna sitta, desto snabbare sker kommunikationen mellan dem och desto mindre ström drar de.

Under en period vande vi oss vid att gå ner ett processteg om året i storlek, men årets toppchipset är kvar på 10 nanometer precis som förra årets. Optimeringar i tekniken ska ändå ha gett vissa prestandaförbättringar, och så även valet av en ny generation processorer. Men nu är enligt en rapport från Sedaily Samsung färdiga med utvecklingen av nästa generations process i 7 nanometer. Man förbereder nu produktion i processen i sin fabrik i Hwaseong, och de ingenjörer som utvecklat processen ska nu ha satts på att göra en 5-nanometersprocess.

Samsung ska ha delat sin designdatabas med potentiella kunder som vill utveckla chipset i processen. Mest intressant av dessa kunder är förstås Qualcomm, som väntas använda processen för nästa generations Snapdragon 855-chipset. Med nuvarande tidtabell kan chipsetet gå i produktion i slutet av året eller början av nästa år. Tack vare den nya processen väntas Snapdragon 855 bli 40 procent snabbare och dra 35 procent mindre ström.

Till 7-nanometersprocessen sägs Samsung ha investerat i litografi, här genom att bränna med extremt ultraviolett ljus (EUV). Enligt Sedaily kostar EUV-maskinerna 1,5 miljarder kronor styck. Det är ett teknikskifte som åtminstone inte ännu är strikt nödvändigt. Samsungs rivaler utvecklar 7-nanometersteknik med mer traditionella litografiktekniker. Ska man fortsätta ner i skala kan dock EUV vara en nödvändighet, och genom att ta investeringen redan nu kan Samsung få ett tekniskt försprång.

Möjligen undrar ni nu vad som hände med Samsungs 8-nanometersteknik som vi skrev om i höstas. Samsung skrev själva i en pressrelease att den var i drift, men vi har inte sett några kretsar använda sig av den. Vår gissning är att den inte erbjöd några prestandafördelar jämfört med andra generationens 10-nanometersteknik för Qualcomm, men att den kan komma att användas till snabbare minneskretsar.

Källa