https://www.mobil.se/nyheter/tsmc-testar-mobilprocessorer-i-7-nanometer
562214
Nyheter
Framtidens processorer

TSMC testar mobilprocessorer i 7 nanometer

Kretstillverkaren TSMC har börjat testa en ny 7-nanometersprocess som ska säkerställa att mobilprocessorerna blir snabbare och strömsnålare även om två år.

För er som inte är nere med halvledarproduktion är nanometer det mått som används på bredden på ledningsbanorna i en krets. Ju smalare man kan göra ledningarna, desto mer kan man packa in på en krets, och dessutom desto mindre ström kräver varje transistor för att drivas. Jakten på ständigt mindre tillverkningsprocesser är central i att vi hela tiden får snabbare elektronik.

Dagens kretsar är som bäst gjorda i 14 nanometer, medan Samsung just meddelat att man startat kommersiell produktion av kretsar i 10 nanometer. Och nu har alltså TSMC aviserat att man börjat utprovningen av sin teknik för 7 nanometer. Enligt företaget kommer den första testproduktionen med processen att ske under andra kvartalet nästa år, vilket innebär att vi kommer att få se mobiler, för det är mobilprocessorer som man nämner som främsta tillämpning, med tekniken tidigast 2018.

TSMC är en så kallad kiselsmedja, vilket innebär att man bara producerar kretsar som andra utvecklat, till skillnad från konkurrenter som Intel och Samsung, som både producerar kretsar och utvecklar dem. Till TSMC:s kunder hör bland annat Apple som låter tillverka sina processorer hos dem. Samsung väntas haka på utvecklingen och även de ha en 7-nanometersprocess klar att producera kretsar till 2018.

Källa

Ämnen