Koppla Skype till mobilen

Publicerad Uppdaterad

Att ringa över via internet, så kallad ip-telefoni, i stället för att använda det vanliga telenätet har varit möjligt en längre tid och i dag finns flera lösningar för detta. Antingen kan du låta din bredbandsleverantör även ta hand om dina telefonsamtal eller så kan du skaffa ett av de program som förvandlar din dator till en ip-telefon. Det mest kända av dessa program är kanske gratisprogrammet Skype. Med Skype kan du ringa gratis till andra Skype-användare. För att använda Skypehar man hittills varit tvungen att ha en dator eller en mobiltelefon med snabb uppkoppling. Men nu har det kommit ett program som gör att du inte längre är bunden till din dator eller som kräver en viss sorts mobil. Iskoot kopplar samman Skype i din dator och din mobil med några få knapptryckningar.

För att köra programmet krävs dock att du har skaffat SkypeOut eftersom Iskoot använder det för att koppla samtalen mellan din mobiltelefon och Skype. SkypeOut är en tilläggstjänst som gör att kan du ringa till för en låg kostnad till telefoner i det vanliga nätet och till mobiltelefoner.

När du installerat Iskoot anger du ett mobilnummer som inkommande samtal kan kopplas till automatiskt och ett nummer som pågående skype-samtal kan flyttas över till om du vill lämna datorn; i det allra flesta fall lär det vara ett och samma nummer.

Sedan behöver du inte längre vara låst till dator. När någon ringer till dig via Skype kan du ställa in programmet så att det automatiskt kopplar samtalet vidare till din mobil när du inte finns vid datorn. För att det ska fungera krävs det dock att din dator är påslagen. Skulle du få ett Skype-samtal när du sitter vid datorn kan du med en knapptryckning flytta över det till din mobil om du behöver lämna datorn men vill fortsätta samtalet.

Den mest intressanta funktionen är dock inte färdigutvecklad än, men de som står bakom Iscoot lovar att det snart ska vara möjligt att starta ett Skype-samtal från sin mobiltelefon. Med andra ord kan du ringa till en Skype-användare eller en vanlig telefon var som helst utan att behöva betala mobiloperatörens samtalsavgifter. Kostnaden blir istället kostnaden för ett vanligt samtal från Skype och kostnaden för förbindelsen mellan iSkoot-servern och din mobiltelefon, som är motsvarande 17 öre i minuten.

Om du har SkypeOut kan du testa iSkoot gratis under 30 dagar. Vill man fortsätta använda det kostar det motsvarande 73 kronor i månanden.