https://www.mobil.se/nyheter/mobilf-rbudet-i-bil-fr-n-1-februari-det-h-r-s-ger-lagen
564723
Nyheter
Utökade restriktioner

Mobilförbudet i bil från 1 februari – det här säger lagen

Från den 1 februari 2018 är det förbjudet att hålla mobilen i handen när du kör bil.

Redan sedan tidigare har det varit förbjudet att använda mobiltelefonen på ett sätt som kan vara trafikfarligt, men från och med 1 februari skärps lagen. Genom att förbjuda förare att hålla mobilen i handen blir det alltså uttalat förbjudet att till exempel sms:a när du kör. Med en handsfreelösning och en hållare till mobilen kan du dock även fortsättningsvis ringa samtal eller använda gps-navigering i mobilen så länge du inte håller telefonen i handen.

Inte påverkar körningen negativt

För samtal gäller att du kan ringa och ta emot samtal så länge du inte håller telefonen i handen och så länge samtalet inte påverkar ditt fokus på körningen negativt. Röststyrning för uppringning kan vara ett bra sätt att ringa utan att släppa vägen med blicken.

Inget förbud för användning

Använder du telefonen för att spela upp musik eller för gps-navigering rekommenderas du att knappa in destination och välja spellistor innan färden börjar så att du sedan kan hålla koncentrationen på vägen under körningen. 

Jämfört med tidigare regler innebär den nya lagen att det framförallt blir enklare för Polisen att se till att lagen följs när det uttalat är förbjudet att hålla telefonen i handen. Trafikfarligt beteende är precis som tidigare förbjudet och om du märker att ditt samtal tar fokus från körningen måste du fortfarande avsluta det. Håller du telefonen i handen vid föärd är det förbjudet och ingen prövning görs om det innburit en trafikfara.

Ämnen