Efter månader av förluster

Nu går Fitbit med vinst igen

Fitbit gick från att vara kungen av fitness-armband till att hamna rejält på efterkälken när smartwatch-enheterna gjorde sitt intåg på marknaden för några år sedan. Nu har man till slut lyckats vända skutan och kan redovisa en vinst.

Publicerad Uppdaterad

För bara några år sedan var fitness-armbanden superheta, och hetast av dem alla var fitness-armbanden från Fitbit, som i princip bara hade en enda riktigt stor konkurrent i form av Jawbone som gick i putten 2017. Men någonstans på vägen började smartwatch-intresset tillta bland konsumenterna, och efterhand har just det segmentet börjat ta över rollen som fitness-enheter på folks handleder. Där hängde Fitbit till en början inte riktigt med i svängarna, vilket kostat företaget dyrt. Efter månader av förluster är man nu dock tillbaka på spåret, och det är just smartwatch-segmentet som räddat företaget. Framför allt enheten Versa, som sålt oerhört bra.

Mer pengar på färre produkter

Fitbit har förvisso sålt marginellt färre enheter än vad man gjorde förra året, men å andra sidan tjänar man nu mer pengar på varje enhet man säljer. På den viktiga amerikanska marknaden är det för närvarande dessutom bara Apple som är större än Fitbit i smartwatch-segmentet, något som onekligen är rätt imponerande med tanke på att man släppte sin första fullfjädrade smartwatch-enhet Ionic för bara drygt ett år sedan. Sedan dess har Fitbit utlovat större satsningar på just smartwatch-enheter, något som man lär behöva om man ska fortsätta vara relevanta även i framtiden. Vinsten på motsvarande cirka 90 miljoner kronor under årets tredje kvartal är början på en mödosam fajt med jättar som Apple och Samsung. 

Källa