HP Elite x2 1012 G2

Ny 2-i-1-dator från HP

En två i ett-dator som är anpassad för arbete överallt och särskilt skräddarsydd för videokonferenser, det är nya HP Elite X2.

Publicerad Uppdaterad

När HP säljer den här typen av kombinerad surfplatta och bärbar dator riktar man sig till företagens it-avdelningar, men fokus har trots det förändrats. Anledningen, berättar Carol Hess som är ansvarig produktchef för Mobil inför lanseringen, är att arbetslivet förändras och anledningen i sin tur till det är att yngre medarbetare uppvuxna med datorer, internet och mobiltelefoner ställer andra krav. IT-avdelningen på företagen får problem om de inte kan erbjuda produkter som inte bara fungerar utan dessutom är snygga, så material och utseende har fått större betydelse. Det har även kraven på flexibilitet blivit i den mening att datorn ska tillåta dig att jobba länge, med olika arbetsuppgifter och utan att du behöver ladda den så ofta eftersom ett eluttag inte alltid finns tillgängligt i närheten.

Det fullständiga namnet på den här två i ett-plattan är HP Elite X2 1012 G2 och det antyder att det är en något uppdaterad version av föregångaren. Till exempel så har skärmen blivit större trots att datorn i sig inte blivit det och det handlar givetvis om att man har minskat de svarta kanterna runt skärmen. HP har även flyttat högtalarna så att de riktas framåt, från skärmen, mot dig som användare. Det är en del av fokuseringen på att främja samarbete och det ska även innebära att videosamtal fungerar bättre med högt tydligt ljud, brusreducering och snabbknappar direkt på tangentbordet till exempel för att avsluta ett konferenssamtal, för att börja dela din skärmbild eller för att öppna kalendern när ett uppföljningsmöte ska planeras in.

Det här tycker HP och produktchefen Carol Hess är verkligt viktigt, ja så viktigt att hon upprepar två gånger att det här är den första dator som är certifierad för Skype for Business.

HP gör ingen hemlighet av att Microsofts Surface Pro 4 är en av de främsta konkurrenterna tillsammans med Ipad Pro, men HP hävdar så klart att Elite X2 har fördelar konkurrenterna saknar. Bland annat lyfter man fram att datorn ska vara ovanligt enkel att reparera och att föregångaren fick högsta betyg av Ifixit medan konkurrenterna fick 3 respektive 4 av 10 i betyg.

En penna följer med HP Elite X2 och den är från Wacom, med över 2000 nivåer av tryckkänslighet. Den kan du fästa i en liten ögla som sitter på kanten av tangentbordet, fast monterad numera så att den ska sitta kvar och inte lossna. Pennan har även en knapp som kan starta appar så ett tryck på den startar det program du valt. Datorn i sig är gjord av aluminium och under lanseringen lyfte man fram att den inklusive tangentbordsfodralet nu är i ett material som är lätt att göra rent. Föregångaren hade ett mer filtliknande material vilket gjorde att den inte kunde användas i sjukhusmiljöer.

Tangentbordet har utöver specialknapparna för videosamtal även bakgrundsbelysning så man kan jobba när det är lite mörkare i omgivningen.

Utöver anslutningar för usb-c har HP även valt att ha kvar gamla usb-a. Anledningen är att många kunder fortfarande har tillbehör de vill ansluta via gammal usb och därför behåller man den anslutningen, “i alla fall en generation till” så den kan alltså försvinna i nästa uppdatering av x2-serien. Med de anslutningar som finns ska man i alla fall kunna ansluta två 4K-skärmar i full upplösning och prestandan består i fördubblat arbetsminne upp till 16 GB ram och processor från sjätte generationens Intel Core-M till sjunde generationens Intel Core-I. Lagringsalternativ finns i upp till 1 terabyte SSD.

Stället som är inbyggt i surfplattan gör det möjligt att arbeta med skärmen i olika vinklar. I laptopläget är vinkeln anpassad för arbete med tangentbordet, det som kallas stand mode är anpassat för när du ska se en video eller kanske följa med i en onlinekurs och med plattan vinklad endast lite upp från bordet är det enklast att rita med pennan.

För att företagen ska vilja köpa den här enheten poängterar HP dels då att den är enkel att laga, men även att den ska vara hållbar och pålitlig i tre år. Snabbladdningen som laddar batteriet halvt på 30 minuter ska inte slita onödigt på batteriet, batteritiden ska hålla en hel dag (10 timmar) och under de tre år man räknar med att datorn ska fylla sin funktion ska den kunna öppnas och stängas 25 000 gånger, tangentbordet ska utsättas för 10 miljoner tangentnedtryckningar och stället öppnas och stängas 10 000 gånger.

Elite X2 1012 G2

Mått: 30 x 21,97 x 0,91 cm (plattan); 30 x 21,97 x 1,46 cm (inklusive tangentbord)

Vikt: Från 0,8 kg (plattan); Från 1,15 kg (med resetangentbord); från 1,33 kg (med avancerat tangentbord)

Skärm: 12,3 tum, 2736 x 1824 pixel

Processor: 7:e generationens Intel Core I3, I5 eller I7

Minne: 16 gigabyte ram, upp till 1024 gigabyte lagring

Pris: Från cirka 11 000 kronor och uppåt