Åtta kärnor samtidigt

Ny Exynos Octa i Note 3

Vissa varianter av Samsungs Note 3 kommer att köra en uppdaterad variant av Exynos Octa, där alla åtta processorkärnor kan köras samtidigt.

Publicerad Uppdaterad

Samsung fick mycket uppmärksamhet under CES tidigare i år när de visade upp Exynos 5410 Octa, med åtta processorkärnor. Chippet använde sig dock inte av alla åtta processorkärnorna, utan bygge på ARM:s bigLITTLE-teknik. Det innebär att fyra lägre klockade Cortex A7-processorer var igång som standard och när arbetsuppgifterna blev lite tyngre stängdes dessa av och ersattes av fyra betydligt kraftfullare Cortex A15-kärnor.

Det chippet landade i Samsungs Galaxy S4, trots en del produktionsproblem, men då bara i de versioner som saknade 4G eftersom chippet saknade stöd för den tekniken. Det innebar att bland annat vi i Sverige fick en variant där Qualcomms Snapdragon 600, med fyra processorkärnor (som klockar sin frekvens upp eller ner beroende på belastning istället), användes.

Nu när Samsungs Galaxy Note 3 ligger bakom knuten är det samma historia även denna gång. Vi kommer att få en 4G-bestyckad modell med Qualcomms toppmodell bland systemchip, Snapdragon 800, medan 3G-versionen av Note 3 kommer att köra Exynos Octa.

Skillnaden den här gången är att det rör sig om Exynos Octa 5420, alltså en nyare variant av chippet. Efter att ha möblerat om lite bland processorkärnornas cache-minne ska det nya chippet klara av att köra alla åtta kärnorna samtidigt om det skulle behövas. För att illustrera det har Samsung släppt följande video.

Förhoppningsvis slipper Samsung produktionsproblemen den här gången. Vi funderar mest på hur länge det tar innan Qualcomm gör en ny variant av sin video där de klankade ner på Mediateks åttakärniga systemchip, fast riktad mot Samsung då. Förhoppningsvis dyker det upp ännu en generation Exynos Octa, med stöd för 4G, lagom till att det är dags för lansering av Galaxy S5 så att även vi svenskar kan få se hur Samsungs eget system står sig mot konkurrensen.