Fortsatta motgångar i segmentet

Populära appar slopar Apple Watch-stöd

Ingen uppdatering av Google Maps för Apple Watch i sikte.

När utvecklarna börjar överge en plattform är det hög tid att ringa i varningsklockan. Och när det gäller Apple Watch finns det sådana tendenser just nu, även om det är för tidigt att tala om en massflykt.

Publicerad Uppdaterad

Apple Watch är den i särklass mest framgångsrika av alla smartwatch-enheter på marknaden. Men segmentet har stora generella problem, inte minst med att övertyga konsumenterna om nyttan med tekniken. Och trots tappra försök från tillverkarna så verkar det inte riktigt ta sig. Därför är det extra oroväckande för hela smartwatch-segmentet att flera stora appar nu tycks ha slopat stödet för just Apple Watch. 

Google, Amazon och Ebay

Av allt att döma har till exempel Google släppt supporten för Google Maps på Apple Watch. Detta då den senaste uppdateringen för Ios inte innehöll någon ny version av appen för klockan. Google har förvisso hävdat att man på sikt tänker återuppta stödet för WatchOS, men vill inte ange någon tidsram. Och Google är inte ensamma om att ignorera plattformen just nu. Även Ebay, Amazon och butikskedjan Target har skippat WatchOS i sina senaste uppdateringar. 

Kan finnas många anledningar

Flera bedömare menar dock att det inte nödvändigtvis är alarmerande att tre förhållandevis stora appar valt att slopa stödet för plattformen. Möjligen kan det helt enkelt ha varit så att allt för få använde apparna. ”Att handla på Amazon via sin Apple Watch känns onekligen lite överflödigt” konstaterar till exempel Apple Insiders Neil Hughes. 

Svenskt exempel

Tittar vi på appar som funnits på den svenska marknaden men ej längre är tillgängliga är Dagens Nyheter ett exempel. De var tidigt ute med sin app för klockan och släppte sin app i april 2015 redan innan Apple Watch fanns att köpa i Sverige. Idag nöjer de sig dock med att ha en Ios-app anpassad för Iphone och Ipad. Utöver den vanliga appen har DN även en separat för att läsa den digitala utgåvan av tidningen, samt bland annat en VR-app och DN Prio.

Källa