2017 års bästa

Årets mest prisvärda mobiler

När vi ser till mobiler i en prisklass under toppmobilerna har vi två favoriter från året som gått.

Publicerad Uppdaterad

Tycker du att nya mobiler har blivit alldeles för dyra? Det finns även gott om utmärkta alternativ för några tusenlappar mindre. Här är två favoriter.

Honor 9

Huaweis Honor-serie kan sägas gå ut på att packa om den teknik som satt i den toppmodell som släpptes ett par månader tidigare och sälja den för en prislapp på runt 4000–5000 kronor.

Det är absolut inget fel på den strategin, på den tiden har det ändå inte hunnit komma någon ny och bättre produktgeneration, och när man dessutom gör det med en kvalitetskänsla som väl matchar telefoner för dubbla priset finns det verkligen ingenting att klaga på.

Förra årets Honor 8 blev en hit, delvis tack vare en massiv marknadsföringskampanj, men de som köpte den verkar snarast ha blivit positivt överraskade över prestanda och kvalitetskänsla.

Årets Honor 9 är inte ett stort kliv från Honor 8. Framför allt är det de dubbla kamerorna som kan användas till att skapa oskarp bakgrund till porträtt som är ny. Det innebär å andra sidan att Honor 9 återigen väl fyller rollen som telefonen för den som vill ha en telefon med bra skärm, bra kamera och bra prestanda, men som tycker att det är helt sjukt att nya mobiltelefoner kostar närmare 10 000 kronor. Att den då inte har några unika egenskaper som sticker ut förutom prislappen kan man leva med.

Om man särskilt ska peka på något gillar vi kvalitetskänslan, med den rundade glasbaksidan som skiftar i färg beroende på hur ljuset faller. Väl i klass med vad man brukar hitta i dyrare mobiler, som det mesta på Honor 9.

Namn: Honor 9
Plus: Kameran, designen
Pris: 4500 kr

Moto G5 Plus

Förutom den innovativa Moto Z-serien har Motorola med Moto G-serien karvat ut en nisch för telefoner för mellan 2000 och 3000 kronor där man känner att man får nästan misstänkt bra telefon för pengarna.

I år har Motorola gjort det lite svårt för sig, och för er konsumenter, genom att lansera inte mindre än fyra varianter av Moto G5, där man nästan måste vara proffs för att avgöra hur de skiljer sig från varandra. Vi är proffs, och vi besparar er arbetet genom att välja den vi tycker är mest prisvärd: Moto G5 Plus.

Designen ser kanske inte så mycket ut för världen, man har försökt lyxa till plastskalet lite med en metallplatta men den gör varken till eller från, men det är vad som finns innanför skalet som räknas. Det är bland annat ett chipset som levererar klart godkänd prestanda där man inte upplever att telefonen laggar i menyerna, en 5,2-tums full-HD-skärm, 32 gigabyte lagring med plats för minneskort och en kamera som man inte alls behöver skämmas för.

Systemet i Moto-mobilerna utmärker sig för att vara en väldigt strippad version av Android med i princip ingen oönskad förinstallerad programvara. De systemtillägg som finns är enkla men effektiva, som att du kan vippa två gånger på mobilen för att aktivera kameran, eller att du kan ställa in fingeravtrycksläsaren till att tjänstgöra som hemknapp, bakåtknapp och flervalsknapp i ett. Väl värd sina 2400 kronor.

Namn: Moto G5 Plus
Plus: Priset, kameran, systemet
Pris: 2400 kr