https://www.mobil.se/nyheter/sa-har-ser-sirin-labs-blockkedje-telefon-finney-ut
565575
Blockkedjan ska bli folklig

Så här ser Sirin Labs blockkedje-telefon Finney ut

Dagen efter att HTC meddelat att planerna på att släppa en blockkedje-telefon ligger fast så väljer nu konkurrenten Sirin Labs att släppa bilder på sin motsvarighet, telefonen Finney.

Om namnet Sirin Labs klingar bekant så kan det bero på att man 2016 släppte en svindyr smartphone kallad Solarin. Priset låg på motsvarande drygt 140 000 kronor, och att ingen (nåja) ville köpa den kanske inte var särskilt konstigt. Men skam den som ger sig. Och nu är det alltså blockkedjan som gäller. Sirin Labs var faktiskt före HTC med att avisera en telefon för kryptovalutor och lär sannolikt också hinna först till marknaden med sin enhet. Bara en sådan sak som att det faktiskt finns bilder på den är en smärre fingervisning om hur mycket längre man kommit. Precis som i fallet med HTC:s Exodus så är det en telefon som är tänkt att användas för förvaring av kryptovaluta. 

Skräddarsydd Android-version

Finney är en ganska stor enhet. Den är till exempel 22 procent tjockare än en Iphone X och dessutom både längre och bredare. Skärmen mäter 6 tum och bjuder på en upplösning på 1 080 x 2 160 pixlar. Ett Snapdragon 845-chipp och 6 GB arbetsminne sällskapar med 128 GB lagringsutrymme under skalet, och det finns även SD-kortplats. Ramen är tillverkad i metall och baksidan är klädd i glas. Kameran bak ligger på 12 megapixlars upplösning och selfiekameran på 8. Enheten kommer med en skräddarsydd version av Android 8.1 installerad. Sirin Labs Finney ska släppas någon gång under årets tredje kvartal och kommer att kosta runt motsvarande 8 000 kronor.