Misslyckades på Kickstarter

Smartwatchtillverkaren Martian går i graven

Den amerikanska smartwatch-tillverkaren Martian Watches fick inte ihop tillräckligt med pengar på Kickstarter för att kunna producera sin nya enhet Mvoice G2, och nu går företaget i putten.

Publicerad Uppdaterad

Den är ännu oklart om den som backat klockan Mvoice G2 från Martian Watches på Kickstarter får några pengar tillbaka. Men det ser dessvärre inte särskilt ljust ut. Företaget har nämligen gått i konkurs och ett beslut om huruvida backarna kan få någonting tillbaka kan komma först efter att man kommit fram till värdet på konkursboet, något som bedöms ta runt 30 dagar. Martian fick ihop motsvarande drygt 2,9 miljoner kronor via så kallad gräsrotsfinansiering där 2 034 personer på förhand har betalat mellan 870 och 1 400 kronor för ett exemplar av klockan Mvoice G2. Men det visade sig alltså behövas mer pengar än så. 

Har prövat allt

Martian skriver i ett meddelande till sina backare att man prövat allt som går. Företaget har bearbetat allt från finansbolag till riskkapitaliser och försökt få igenom ännu en investeringsrunda. Men ansträngningarna har inte fallit i god jord. En första omgång med 480 klockor han produceras och skickas ut i april, men fler än så blir det alltså inte. Många backare vädrar nu sitt missnöje i kommentarsfälten på Kickstarter. Men som alltid, så finns all anledning att vara försiktig med gräsrotsfinansiering. Att backa en produkt är ingalunda en garanti för att den ser dagens ljus överhuvudtaget. I fallet med Martian kan säkerligen många användare ha vaggats in i en vilseledande trygghet, då företaget funnits sedan 2007 och redan har en framgångsrik produkt bakom sig i form av den första generationens Mvoice-klocka. 

Källa