Vi fick låna en

Snabbtest: Så bra funkar Samsung Gear S2

Klockan i sig är presenterad sedan tidigare, men nu har vi fått prova Gear S2 efter presentationen.

Publicerad Uppdaterad

Det är Samsung Gear S2, bolagets nya smartklocka, som blev huvudnumret under Samsungs stora lansering ikväll. Efter en kort presentation har vi nu fått tillfälle att sätta den på handleden för att prova i praktiken.

Det finns som vi tidigare rapporterat tre versioner av klockan där en har 3G (Gear S2 3G) och därför kan kommunicera med din Android-mobil även utanför räckvidden för bluetooth. Gear S2 kan alltså kopplas inte bara till utvalda Samsungmobiler utan till alla Androider med version 4.4 eller senare, även om Samsung försynt poängterade att den ”så klart” fungerar bäst med en av de nyare Galaxymodellerna från Samsung. Vi vet inte idag om det här innebär att andra tillverkares mobiler påverkar funktionen negativt på något sätt så att alla funktioner enbart är tillgängliga tillsammans med en Samsungmobil.

Gear S2 kommer i två versioner där den ena kallas enbart för just Gear S2 och den andra, med lite mer påkostad look kallas Gear S2 Classic. Dessutom finns Gear S2 med eller utan 3G och då med ett integrerat e-sim, för att kunna göra klockan mindre. Den klocka jag får testa på plats är en Gear S2.

Operativsystemet i alla varianter av Gear S2 är precis som i föregångaren Tizen, så det handlar alltså inte om Android Wear. Unikt för Samsung Gear S2 är att det finns en ring runt urtavlan och att du använder den tillsammans med knapparna för att styra. De används alltså utöver tryck på själva skärmen, som så klart är en pekskärm, rund och 1,2 tum stor. Upplösningen är på 360 pixel i diameter vilket när man använder klockan känns helt okej. Eftersom den sitter på armen tittar man inte särskilt nära och upplösningen känns tillräcklig.

Det första som händer när jag hämtar ut mitt exemplar av Gear S2 är så klart att jag sätter den på armen. Eftersom armbandet i plast är böjt från början känns det nästan som om klockan magnetisk klamrar sig fram runt min handled. Jag börjar med att trycka mig fram på skärmen och kompletterar sedan med ringen runt som man alltså kan snurra på för att navigera i systemet och alla appar. Det som jag framförallt gillar är att alla appar i klockan är precis anpassade för den runda skärmen, vilket kan tyckas självklart, men som jag inte tycker är fallet i klockor med Android Wear, eftersom ju det systemet finns även med fyrkantiga skärmar. Man scrollar med ringen runt skärmen och objekt i listor förminskas i takt med att de försvinner ur skärm. Det fungerar väldigt bra. Eftersom det här är ett helt nytt system så tar det dock några minuter innan jag fattar grunderna. Om du snurrar på ringen i grundläget bläddrar du mellan en rad olika funktioner direkt. Det kan vara nyheter, hälsoappen eller vädret och alla de här apparna visar skärmar där bara det viktigaste syns. Tanken liknar det Apple kallar för Överblickar i Apple Watch.

På sidan av klockan finns två knappar och efter att ha provat mig fram ett par gånger kommer jag fram till att den övre är tillbaka-knappen och att den undre är hemknappen. Genom att trycka på hemknappen och sedan snurra bläddrar jag mig igenom de installerade apparna. Apputbudet är ganska begränsat. I skärmen kan åtta appikoner visas åt gången och för att se fler vrider du bara vidare på hjulet och hamnar då på en ny appsida med ytterligare åtta ikoner. För att välja en app trycker du helt enkelt på den på skärmen. Appar som finns installerade på min klocka är CNN och Wall Street Journal, men även förinstallerade appar som kalendern, meddelanden och telefonappen. Eftersom klockan jag får testa inte är kopplad till någotn telefon blir dock funktionen rätt begränsad i de flesta appar eftersom klockan inte har någon uppkoppling.

Tangentbordet får jag i alla fall tillfälle att testa. Engelska är inställt som språk i klockan och tangentbordet består av nio knappar med 3-4 fyra bokstäver per knapp. Det är inte helt lätt att skriva på, men det gissar i alla fall nästkommande ord och det gör att man hjälpligt kan skriva i alla fall en eller två meningar. Längre texter är det nog bättre att ta upp mobilen för att författa.

Om man ska jämföra Samsung Gear S2 med konkurrenterna så har Samsung på några sätt nästan mer gemensamt med Apple Watch än med Android Wear. Ringen för att styra och Apples ”Digital crown” är två snarlika lösningar på samma problem. Apputbudet blir en utmaning för Samsung, men det är i alla fall en liten fördel att man nu kan använda Gear S2 även med andra tillverkares Androidmobiler. Ska man jämföra Gear S2 med Android Wear så är i alla fall de appar som finns i Gear S2 mer välgjorda för ändamålet än de som finns idag framförallt till de AndroidWear-klockor som har rund skärm. 

Samsung berättade att Gear S2 börjar säljas i oktober, men man sade ingenting om i vilka länder och man talade heller inte om något pris.

Efter presentationen fick vi dock se en snabb bild på en kommande produkt som Samsung ska presentera i sin helhet i oktober. Galaxy View såg ut att vara en exceptionellt stor surfplatta och den lär vi få höra mer om inom kort.