Teracoms test av mobil-tv har startat

I dag inleder Teracom sina testsändningar av mobil-tv. De 400 personer som ingår i testgruppen kan se tretton tv-kanaler och lyssna på tre radiokanaler. Nokia står för telefonerna.

Publicerad Uppdaterad

Efter en del förseningar har Teracom nu kommit igång med sina testsändningar av mobil-tv i ett dvb-h-nät. Testet genomför i samarbete med bland andra Boxer och det är kanaler ur deras utbud som testpersonerna kan se. Merparten av tv-kanaler som erbjuds är betalkanaler och tanken är att man under försökets gång ska testa betalningsviljan för tv i mobilen.

- De kommer att vara gratis inledningsvis men sen ska de kosta pengar, säger Lennart Ivarsson på Teracom till Mobil.

Ivarsson vet inte exakt vilka prisnivåer det rör sig om men det kommer att handla om några tiotals kronor per månad.

De mobiler som används i testet är Nokias tv-mobil N92. Även om mobil-tv fortfarande bara befinner sig i teststadiet hos de flesta europeiska operatörer är de mobiler som tillverkarna lyckas få fram hett eftertraktade. Precis som för Tele2, som använder telefoner från Samsung, så har det varit svårare att få fram mobiler än man först räknat med på Teracom.

-Det har påverkat vår tidsplan lite att vi inte fått fram telefoner, säger Ivarsson.

Även om testet skulle vara helt och hållet framgångsrikt så tror Ivarsson att det kommer dröja innan man kan komma igång med kommersiella sändningar.

- Det tar säkert ett år innan vi är igång med skarpa tjänster, säger han.

Tidigast under vintern nästa år kan man sätta igång, enligt Ivarsson. Då måste myndigheterna också ha tagit de beslut som krävs för kommersiella sändningar av mobil-tv. För en dryg månad sedan rekommenderade Post- och telestyrelsen att regeringen skulle avvakta med tillståndsbeslut kring mobil-tv och istället invänta den internationella utvecklingen.

Det är en uppfattning som inte delas av Teracom.

-Vad som är viktigt är att det kommer ett beslut så fort som möjligt, säger Ivarsson