Vi fortsätter vår djupdykning i Windows Phone 8 genom att titta närmare på nöjesdelen. Xbox, musik, film och den nya funktionen Smart Glass står på tur.
När du laddar ner spel via Windows Store hamnar de inte under den vanliga listan med appar, utan istället under rubriken »Spel«. Den här avdelningen innehåller dock inte enbart dina nedladdade spel, utan den kopplas även ihop med ditt Xbox-konto. På så sätt får du allt samlat på ett ställe. Först och främst betyder det att du får tillgång till din avatar och dina Gamerscore-poäng som du samlat på dig på din Xbox 360 direkt i telefonen. Med Xbox-kontot följer även listan med dina spelande vänner samt de meddelanden som skickats via tjänsten.
Via Spelhubben, som den kallas, kan du även redigera din avatar, ladda ner fler spel till telefonen och skicka meddelanden till dina Xbox-vänner. Rent teoretiskt kommer det att finnas en uppsjö olika spel som pratar med varandra mellan din Xbox och din Windowstelefon. Drömscenariot här är givetvis att du utan någon större ansträngning kan fortsätta med mer eller mindre samma spel på din telefon som du spelade på din Xbox 360 när du måste lämna hemmet. Ofta går det dock inte så långt, utan det är endast mindre smådetaljer som delas mellan de olika formaten.
Annons
Rent praktiskt är det givetvis trevligt med Xbox-integration direkt i telefonen, men det finns en hel del detaljer som gör den här satsningen mer till en axelryckning än något faktiskt användbart. Varför kan vi exempelvis inte välja att hitta nya vänner via kontaktboken? Eller ännu hellre att de helt enkelt bara finns där redo att läggas till bland våra vänner? Samtidigt behövs det titlar som faktiskt utnyttjar kopplingen mellan telefon och spelkonsol. Som det är nu fungerar Smart Glass (mer om det senare) mest som en halvklumpig fjärrkontroll. Varför inte ge oss möjligheten att använda telefonen som kontroll i vissa spel? Eller som en andra skärm i vissa spel i stil med det som Nintendo gör med Wii U. Det tekniska är knappast något problem i det här fallet, men det verkar tyvärr saknas utvecklare som vill satsa fullt ut på riktigt samspel mellan de två formaten.
Annons
Windows Phone 8 – Musik & Video
Musik och video-hubben i Windows Phone är lite av ett outnyttjat kort i sammanhanget. Musik- och videospelarappar i Windows Store är i stort sett obefintliga så länge det inte handlar om strömmat material. De respektive spelarna för musik och video som finns inbyggda klarar i sin tur av ett extremt litet antal format.
Musikspelaren hittar enbart låtar i MP3- och WMA-format bland våra testfiler och försvaret mot det minimala stödet för ljudformat är att du ska använda dig av tjänsten Xbox Musik. I skrivande stund finns inte Spotify till Windows Phone 8, men Xbox Musik ska vara ett alternativ till detta. Xbox Musik är en musikaffär med tio miljoner låtar i arkivet där du antingen kan välja att köpa låtar eller skivor, eller att prenumerera på tjänsten för 99 kronor per månad och helt enkelt strömma musiken till din telefon.
Spellistor du skapar via Xbox Musik på andra enheter kommer, förutsatt att du använder samma konto överallt, automatiskt att dyka upp i telefonen så att du exempelvis kan göra en spellista för joggingrundan på din dator och direkt börja spela den listan när du går ut genom dörren ögonblicket efter.
Med tio miljoner låtar i bagaget och just synkroniseringsmöjligheterna känns det som ett någorlunda alternativ tills Spotify dyker upp, eftersom du antagligen har spellistor och vänner inkopplade via den tjänsten redan. Samtidigt känns fortfarande formatstödet riktigt snålt.
Om du gillar att lyssna på poddsändningar kan du också räkna med viss huvudvärk från den inbyggda musikspelaren. Det finns en sida tillägnad poddsändningar där du hänvisas, utan länk, till musikaffären för att ladda ner dessa. I den kombinerade app- och musikaffären finns det däremot ingen speciell avdelning för just poddsändningar utan du får söka efter dem och hoppas att det finns. Ett par sökningar senare kunde vi dock konstatera att utbudet när det gäller poddsändningar inte är speciellt framstående i affären, nästan på den nivån att vi undrar varför det ens finns en sida för poddsändningar i musikspelaren. Det bör nämnas att musik och poddsändningar på många sätt är tänkta att synkas från datorn, men att du hänvisas till i stort sett obefintliga resurser i affären känns ändå mindre optimalt.
Videobrist
Även formatstödet för video är snålt tilltaget i Windows Phone 8, med bland annat MKV-formatet helt utelämnat.
En sådan brist hade kunnat godtas under förutsättning att videodelen fungerade på samma sätt som musikdelen med både en affär och en strömmad tjänst för filmer och teveserier. Tyvärr är så inte fallet, trots att åtminstone en affär för film finns till Xbox 360.
Vill du titta på film med din Windows Phone får du helt enkelt ladda ner Netflix, Youtube eller någon annan app för att strömma filmen, eller se till att den har rätt format och föra över det hela via kabel till datorn.
Kopplad till Smart Glass kan du se filmerna i videoaffären till Xbox, men du har ingen som helst möjlighet att titta på dem utan att vara uppkopplad mot din Xbox 360. Varför videoaffären inte finns med från start inbyggt i systemet och varför den inte finns som prenumerationstjänst med strömmad film begriper vi inte, men i dagsläget är inte video något som är högprioriterat för Windows Phone 8.
Förhoppningsvis ändras detta inom en snar framtid.
Windows Phone 8 – Smart Glass
En av de mest intressanta funktionerna hos Windows Phone 8 är Smart Glass. Det är en app som laddas ner till din telefon och som sedan huserar i Spelhubben då det är i anslutning till den som tjänsten i första hand är tänkt att användas.
Smart glass är kortfattat ett sätt att koppla ihop din Windows Phone 8-mobil med en Xbox 360. Använder du samma konto på din Xbox som i telefonen kan du enkelt koppla ihop de två efter att ha laddat ner appen.
Så länge din Xbox 360 är påslagen och telefonen är kopplad till samma nätverk är det bara att köra. Med det menas i det här fallet att du kan använda din telefon som fjärrkontroll till din Xbox för att exempelvis styra uppspelningen av en film, navigera i affären eller styra vissa appar. Det hela fungerar ganska smidigt, men upplägget för fjärrkontrollen känns inte alltid helt logiskt just för att Microsoft försökt göra det så enkelt som möjligt. Men fjärrkontrollen är inte huvudfunktionen här, utan det är möjligheten att använda tjänsten som en andra skärm som är själva poängen. Om du exempelvis drar igång en film med hjälp av appen så dyker information om vilka skådespelare som är med i filmen och vem som regisserat den upp i telefonen medan filmen rullar på din teve. Samma sak gäller för musik, där fakta om artisten dyker upp i telefonen.
Medan funktionen har riktigt stor potential känns det ändå som om något saknas här. Väljer du att spela upp musik täcks hela teverutan av stillbilder på det aktuella bandet istället för att spela upp tillhörande video eller liknande. Integrationen med filmer innehåller bara en rätt grundläggande mängd information, som enkelt hade blivit riktigt användbar om IMDB och dess skojiga småfakta kring filmer hade fått komma in och ta lite plats i telefonen samtidigt som du spelar upp en film. Förhoppningsvis är även detta en funktion som utökas i framtiden, för just nu är den lite smårolig utan att riktigt vara den där »måste ha«-funktionen som den hade kunnat vara.