Skola: Surfa billigt i Europa

EU-roaming billigt: Så gör du

Den 15 juni införs fri roaming i Europa. Mobil ´har läst det finstilta och går igenom operatörernas villkor.

Publicerad Uppdaterad

På sistone har nya generösa regler om fria samtal och datatrafik i EU duggat tätt från operatörerna. Det är förstås inte för deras godhets skull som vi får dessa förbättringar av abonnemangsvillkoren, utan för att EU under en längre tid har arbetat för att fasa ut roamingavgifterna, det vill säga de extrakostnader det innebär att använda sin mobil med annan operatör än sin egen. Efter hårda förhandlingar med operatörerna kom man överens om villkoren, och från och med den 15 juni är det inte längre tillåtet att ta ut extrakostnader inom EU och du kan ringa och surfa precis som hemma.

Detta gäller i princip också, men givetvis finns det en del om och men och kringregler, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den abonnemangsflora som blommar här och i andra EU-länder. Dessa ger operatörerna viss frihet att utforma sina erbjudanden, och vi har därför frågat ut våra fyra mobiloperatörer och deras lågprismärken vilka regler som gäller för EU-roaming.

Du kommer knappast att drabbas av några obehagliga överraskningar på telefonräkningen när du kommit hem för att du missat någon regel, om du blir tvungen att betala för samtal eller datatrafik av ena eller andra skälet kommer din operatör att informera dig via SMS för att tala om hur du gör. Däremot kan det förstås vara en besvikelse att inte få den surfpott man räknat med. Med vår genomgång slipper du förhoppningsvis sådana överraskningar.

Vilka länder gäller det?

Fri roaming gäller inom EU och EES (det vill säga Norge, Island och Liechtenstein). För det långa svaret, se rutan här nedan.

Vilka är grundvillkoren?

Grundprincipen är att du ska kunna ringa, sms:a och använda mobildata till samma kostnad som hemma. Har du ett fastprisabonnemang ska det alltså inte kosta något utöver månadskostnaden oavsett vilket EU-land du ringer till eller från eller surfar i. Har du ett abonnemang med pott och rörliga kostnader ska minut- och megabytepriserna vara desamma som i Sverige.

Gäller detta alla mobilabonnemang?

EU har satt en lägsta gräns för hur mycket ett abonnemang behöver kosta och ändå erbjuda fri roaming, eftersom roamingen fortfarande innebär en kostnad för operatörerna. Denna gräns ligger över den dryga hundralapp som de svenska lågprisoperatörerna tar för sina billigaste abonnemang.

Comviq, Vimla och Hallon väljer därför att stänga av utlandsroamingen för sina billigaste abonnemang och hänvisar de kunder som vill ringa och surfa inom EU till en dyrare prisplan. Däremot kommer Halebop Rubbet Mini att ha EU-roaming, vilket i så fall gör det till det billigaste mobilabonnemanget från någon av de större operatörerna där samma pott gäller i EU.

Ringa från Sverige

Observera att reglerna bara gäller om du är på annan operatörs nät än din egen. Det innebär att operatörerna fortsätter att ta betalt för att ringa från Sverige till andra EU-länder. Ja, det betyder att det blir billigare för dig att ringa från Danmark till Tyskland än från Sverige till Tyskland. Här gäller inte nödvändigtvis samma regler inom EES, så prova inte detta om du bor vid norska gränsen utan att kolla först.

Datapotten

Datapotten måste inte vara lika stor utomlands som i Sverige. De flesta av operatörerna har något tak för hur stor datapott du har inom EU. Tar potten slut kan du fylla på den, och då ska det vara till samma pris som om du skulle behöva fylla på potten hemma i Sverige.

Maxpott:

Telia: Upp till 20 GB
Halebop: Ännu ej bestämt när detta skrivs.
Tele 2: Som mest 30 gigabyte inom EU. Har du under 30 GB gäller din vanliga pott.
Comviq: 8 GB max om du har 20 GB, annars fulla potten.
Telenor: Max 100 GB. Har du inte obegränsad pott gäller din vanliga pott.
Vimla: Upp till 7 GB pott i EU
Tre: Ingen begränsning, samma pott som hemma
Hallon: Upp till 7 GB pott i EU

Tidsbegränsning

Du kan inte rätt och slätt flytta utomlands till annat EU-land och behålla ditt svenska abonnemang. Enligt EU:s regler har operatören rätt att ta ut avgift för samtal och datatrafik utomlands om du under en 4-månadersperiod befinner dig mer utomlands än i Sverige och en majoritet av trafiken sker utomlands. Operatören kommer att förvarna dig om detta via SMS. Telia säger sig inte tillämpa denna regel medan alla andra operatörer gör det. Vi misstänker att även Telia kommer att börja följa denna princip.

Hastighetsbegränsning

Ingen av de svenska operatörerna har något tak på datahastigheterna inom EU. Det innebär att du surfar med den hastighet som det lokala nätet kan prestera åt dig.

Kontantkort

Har du inte ett mobilabonnemang utan ett kontantkort är det långtifrån säkert att datatrafik och samtal kostar lika mycket inom EU som hemma. Här skiljer sig operatörerna åt helt.

Telia: Roaming gäller, om du först registrerat dig som kund hos Telia.
Halebop: Roaming gäller, om du först registrerat dig som kund hos Halebop.
Tele2: Har inte kontantkort
Comviq: EU-roaming kräver att du betalar extra för ett 7-dagarspaket.
Telenor: Roaming gäller
Vimla: Har inte kontantkort
Tre: Ingen roaming med kontantkort
Hallon: Ingen roaming med kontantkort

Datakort

Särskilda mobila bredbandsabonnemang eller extra datakort till ditt mobilabonnemang omfattas de inte automatiskt av EU-reglerna. Här har operatörerna olika svar på om fri roaming gäller även mobila bredbandsabonnemang.

Telia: Nej
Halebop: Nej
Tele2: Nej
Comviq: Har inte mobilt bredband
Telenor: Ja
Vimla: Har inte mobilt bredband
Tre: Ja
Hallon: Nej

Checklista innan du rester i Europa

  1. Vart ska du? Alla länder i EU och EES täcks, och en del operatörer inkluderar även andra länder såsom Schweiz. Men många länder och en del regioner som Isle of Man och Kanalöarna är inte inkluderade.
  2. Har du ett lågprisabonnemang eller kontantkort? I så fall kanske inte roamingen gäller. Kolla med din operatör.
  3. Ska du vara borta länge? Om du tillbringar större delen av tiden utomlands i minst 4 månader kanske inte roamingen gäller. Kolla upp det.
  4. Kommer du att göra av med mycket data? Din datapott är förmodligen mindre inom EU. Lagra din musik och dina filmer lokalt innan du reser om du tror att du kommer att göra av med mer än din pott.

Vilka länder omfattas av fri roaming?

Länder inom EU

Österrike, Estland, Italien, Portugal, Belgien, Finland, Lettland, Rumänien, Bulgarien, Frankrike, Litauen, Slovakien, Kroatien, Tyskland, Luxemburg, Slovenien, Cypern, Grekland, Malta, Spanien, Tjeckien, Ungern, Nederländerna, Sverige, Danmark, Irland, Polen, Storbritannien

Länder inom EES

Island, Lichtenstein, Norge

Regioner med särskild status inom EU som inkluderas

Kanarieöarna, Ceuta, Melilla (Spanien)
Åland (Finland)
Martinique, Guadelope & Saint-Martin, Franska Guyana, Rénuion, Mayotte (Frankrike) Madeira, Azorerna (Portugal)
Gibraltar (Storbritannien)

Följande länder tillhör Europa men ingår inte i den fria roamingen inom EU/EES (om inte operatören gjort ett särskilt undantag)

Schweiz, Färöarna, Jersey, Guernsey och Isle of Man, Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland, Turkiet, Ryssland. Inte heller den norra, turkiskt kontrollerade delen av Cypern räknas in i EU/EES.