Annons

Artisternas musiktjänst

Apptest: Tidal

Tjänsten och appen Tidal ska vara nykomlingen inom strömmande musik och lanserades storslaget. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Artisten Jay Z är huvudägare i Tidal och den främsta egenskapen som ska skilja den här nya tjänsten från andra mer etablerade är att du på Tidal kan välja ett abonnemang där musiken spelas i bättre kvalitet. Filformatet är lossless Flac och det ska låta betydligt bättre än vad som finns tillgängligt hos andra tjänster idag. 

Ljudkvaliteten ska vara en av sakerna som har lockat så många kända artister att gå med Jay Z och bli delägare, men även att du här betalar hela 199 kronor i månaden för abonnemanget, vilket även ska ge mer pengar till artisterna vars musik du lyssnar på.

Jag testar det dyra abonnemanget med bästa ljudkvaliteten (det finns även ett billigare för 99 kronor i månaden) och måste erkänna att jag hör skillnad när jag jämför med det Spotify kallar för extrem kvalitet. Skillnaden är inte lika påtaglig i alla låtar, men många låtar som jag jämför låter dovare i Spotify. Det här beror givetvis på hur du lyssnar, men även i telefonens medföljande hörlurar som ju inte är av den bästa kvaliteten hörs tydlig skillnad.


De båda tjänsterna har så klart en hel del gemensamt. Tidal har sitt ganska unga ursprung i Aspiros musiktjänst Wimp, så om du har ett konto där fungerar det kontot även när du startar Tidal. Gränssnittet är acceptabelt. Grundfunktionerna finns där. Du kan söka efter musik, men här i Tidal finns även högupplöst video, vilket kanske kan vara kul, framför allt om du är ett hängivet fan och den vägen kan få lite unika filmer från din idol, bortklippta scener från senaste videon hittar jag till exempel när jag letar. Tidal tycks faktiskt ha tittat en del på Spotify, för en del grafiska detaljer känns nästan som plagiat, även om Tidal över lag lyckats sämre med sitt gränssnitt. I menyn hittar jag ett val kallat Spellistor som dock inte som jag tror rymmer mina spellistor. Dem hittar jag istället under menyvalet Min musik. Här hamnar även musik som jag favoritmarkerat, sorterat på artist, låt eller album.


Bara ett par dagar innan mitt test lanserade Tidal den viktiga funktionen att kunna importera spellistor från till exempel Itunes och Spotify till Tidal, för använder du en annan tjänst idag är ju spellistorna guld värda att få med sig. Jag märker dock snabbt att det här konverteringsverktyget (du hittar det på soundiiz.com) missar en hel del och spellistor som du följer i Spotify och som därmed uppdateras kommer så klart inte uppdateras när de importerats till Tidal. Samma problem om du vill dela musik eller spellistor med vänner. Visst kan man njuta av bra ljudkvalitet, men när alternativen sammantaget fungerar bättre befinner sig Tidal i en tydlig uppförsbacke och det hjälper 199 kronor i månaden inte till att motverka.