11 monoheadset testade

Bluetooth-headset i test - del 1

Bluetooth är tekniken som ger ljud från mobilen utan sladdar. Vi har placerat 19 olika headset under luppen och tipsar om bästa valet i respektive kategori – monoheadset för prat och stereoheadset för musik. I den här delen testar vi 11 monoheadset, del 2 med test av 10 stereoheadset publiceras imorgon.

Publicerad:

19 jan 2012 - 15:50

Uppdaterad:

19 okt 2015 - 13:42

Bose Headset Series 2

Precis som Plantronics har Bose inlett sin headsettillverkning med produkter för flyg och rymdfart. Vi som saknar pilotutbildning känner kanske Bose mer som ett märke för lyxiga högtalare och hemmabioanläggningar, så frågan är om deras konsumentheadset lever upp till förväntningarna. Prislappen på 1 500 kr gör Bose monoheadset till det dyraste i testet – med god marginal till tvåan. 

Kvalitetskänslan är inte riktigt i nivå med priset. Skalet i blank, svart plast känns trist, men knapparna och de välgjorda öronpluggarna lyfter helhetsintrycket. Bose har en tydlig skjutomkopplare för att slå av och på headsetet och knapparna för att justera volymen och besvara samtal är rejäla och väl placerade. Komforten och ljudkvaliteten är områden där Bose briljerar. Ljudet i örat är utmärkt, men framför allt är det mikrofonen som imponerar. Det finns också stöd för a2dp så att du kan använda headsetet för att lyssna på poddradio eller en ljudbok. 

Om man följer instruktionerna och fäster headsetet genom att vrida in proppen i örat sitter det riktigt bekvämt trots att det inte finns någon bygel. Headsetet levereras med öronproppar i flera storlekar, men tyvärr går det inte att vända headsetet så att det passar på valfritt öra. Headsetet tillverkas i två olika versioner, men du måste alltså bestämma dig för vilket öra du vill använda före köp.

Plus: Lätt och bekvämt, bra ljud

Minus: Fungerar bara med ena örat

Jabra Extreme 2

Extreme 2 är ett diskret headset, men under skalet finns ändå en hel del avancerad teknik. Brusreducering och signalbehandling gör att ljudkvaliteten inte ligger långt efter headseten i 1 000-kronorsklassen, men mikrofonen är lite för känslig för buller och vindbrus för att motivera full poäng. För mobilens mediafunktioner finns a2dp som ger betydligt bättre ljudkvalitet jämfört med de vanliga headset- och handsfreeprofilerna. 

Vågen stannar på 10 gram och Jabra skickar med ett tillräckligt stort urval av öronproppar och byglar för att det ska vara lätt att få till bra passform. När man startar headsetet första gången får man tydliga och utförliga instruktioner i örat. Rösten läser upp vilka menyer man ska leta efter i mobilen, så har man bara grundläggande engelskkunskaper är det superenkelt att komma igång. Skalet är tillverkat i plast, men ytan ser ut som svartoxiderad metall och ger ett snyggt intryck. Headsetet levereras med laddare både för bilen och för vägguttag.

Plus: Diskret, bra ljud

Minus: Känsligt för buller och vind

Jabra Supreme

På utsidan liknar Jabra Supreme nästan något från bluetoothteknikens barndom, men under skalet finns de senaste finesserna och ljudkvaliteten håller toppklass. Mikrofonen hamnar nära munnen jämfört med de mindre headseten, och det bidrar till riktigt bra ljud hos motparten. Jabra Supreme är nästan 9 centimeter långt, men mikrofonen går att vika in och gör headsetet smidigare att förvara samtidigt som strömmen stängs av. 

Intill mikrofonen finns en knapp för röststyrning. Du kan till exempel säga "Battery" för att få batterinivån uppläst eller "Redial" för att ringa det senast slagna numret. Jabra Supreme har också en inbyggd röst som informerar om aktuell status – till exempel "Battery level is high". 

Headsetet kan också läsa upp namnet på den som ringer med hjälp av talsyntes. Headsetet har en rejäl öronbygel och högtalardelen är täckt med ett skinnliknande material, så komforten är godkänd trots att Supreme är tyngst bland de vanliga monoheadseten. För ip-telefoni, ljudböcker och andra funktioner som drar nytta av bättre ljud finns a2dp.

Plus: Bra ljud, smart avstängning

Minus: Klumpigt

Jawbone Era

Jawbone använder en speciell teknik för att fungera bra i bullriga miljöer. Förutom vanliga mikrofoner har headsetet en liten sensor som omvandlar ansiktets vibrationer till ljud. För att dra nytta av funktionen är det viktigt att hitta rätt passform så att sensorn – en liten knopp på insidan av headsetet – verkligen ligger an mot ansiktet. Lyckas man med det imponerar resultatet. 

Motparten får bra ljud även när man ringer från ett bullrigt köpcentrum eller från cykelturen. Kvalitetskänslan är godkänd, men har en slagsida åt det plastiga hållet. Designen med ett perforerat plastlager ovanpå ett inre skal får det ändå att kännas påkostat och headsetet finns i flera olika färgvarianter. 

Era är ett par gram tyngre än Jawbones äldre headset. Det gör tyvärr att headsetet sitter sämre om man använder det utan bygeln. Jawbone Era har ingen dedikerad volymknapp, men det går att justera ljudstyrkan genom att hålla samtalsknappen intryckt. Risken är stor att man råkar lägga på istället, så det är bättra att ändra volymen på mobilen. 

Jawbone har många unika funktioner – till exempel möjligheten att installera »appar« i form av nya röster eller uppläst nummerpresentation i headsetet, men den mest intressanta finessen är rörelsesensorn. Du kan till exempel skaka headsetet för att koppla det till en ny mobil eller knacka på skalet för att svara. Jawbone Era har stöd för a2dp och för Iphoneanvändare finns också möjlighet att se batterinivån på skärmen.

Plus: Smart ljudteknik

Minus: I tyngsta laget för öronpropparna

LG HBM-235

Med en prislapp på under 200 kr är lg hbm-235 utan tvekan prisvärt. Byggkvaliteten är överraskande bra och den stora samtalsknappen är ett plus. Det är enkelt att svara i headsetet även med handskar på. 

Ljudkvaliteten duger bra för tysta miljöer, men headsetet presterar inte alls lika bra som de dyrare konkurrenterna i mer krävande situationer. Om du använder headsetet utomhus är det mest vindbrus och trafik som förmedlas till motparten. Headsetet är enkelt att komma igång med tack vare den inbyggda rösten. 

Instruktionerna är inte lika omfattande som på Jabras headset, men det är ändå praktiskt att få uppläst information jämfört med kryptiskt blinkande lysdioder.

Plus: Lätt, stor svarsknapp

Minus: Bullerkänsligt

Nokia "J" BH-806

Nokias silverglänsande »J«-headset känns fjäderlätt i handen med en vikt på 8 gram, men trots det är det svårt att få headsetet att sitta riktigt bra. Mer rejäla öronpluggar hade sannolikt löst problemet, men jag hittar ingen favorit bland de som följer med i kartongen. I reklamen talar Nokia om tre månaders passningstid, men det visar sig att siffrorna inte går att jämföra med andra headset rakt av. 

Headsetet stängs av automatiskt i sin hållare och det räknar Nokia in i passningstiden. I tabellen anger vi den "riktiga" tiden – alltså hur länge head­seten ska klara att ligga påslaget och där hamnar vi på 100 timmar. Det går inte att koppla headsetet direkt till laddaren, men hållaren har vanlig mikro-usb-kontakt och headsetet hålls på plats med magneter. Hållaren har också en klämma så att man kan fästa den på kläderna och snabbt svara vi headsetet. Så fort man tar den ur hållaren slås strömmen på och anslutningen till mobilen sker på någon sekund. 

Nokia J ställer automatiskt in volymen och den enda knappen på skalet är svarsknappen. Ljudkvaliteten matchar inte riktigt prislappen. Nokia J har effektiv brusreducering, men ljudet blir ofta svagt hos motparten och headsetet saknar a2dp.

Plus: Hållaren, automatisk avstängning

Minus: Sitter dåligt, saknar A2DP

Plantronics Savor M1100

Plantronics Savor kombinerar design med avancerad teknik. Headsetet har hela tre mikrofoner och det ger en effektiv brusreducering och bra samtalsljud trots att headsetet är riktigt smidigt. Headsetet tar över positionen efter toppmodellerna i Plantronics gamla Discovery-serie, men Savor har inte samma problem med dålig batteritid. 

Bland finesserna finns en avancerad röststyrning. Via tjänsten Vocalyst kan du exempelvis få mejl, nyheter och Twitteruppdateringar direkt till örat. Vocalyst ingår under ett år och kostar därefter cirka 170 kr per år. Utan tjänsten kan du använda röststyrningen för att fråga headsetet om status – säg till exempel "battery" och headsetet svarar "four hours remaining". 

Det hörs ett irriterande klick i början och slutet av alla upplästa meddelanden, men annars fungerar röststyrningen mycket bra. Headsetet har stöd för a2dp och låter utmärkt även för poddradio, men headsetets verkliga styrkor är byggkvaliteten och passformen. Plantronics Savor känns tåligt trots låg vikt och har rejäla och välplacerade knappar.

Plus: Snyggt och bekvämt, bra ljud

Minus: Vissa funktioner kräver abonnemang

Plantronics Voyager Pro HD

Plantronics kommer med ännu en försiktig uppdatering av sitt Pro-headset. Förra årets nyhet var a2dp – ljud med full bandbredd från mobilens mediaappar – och det finns givetvis även i den nya hd-versionen. Ljudkvaliteten matchar föregångarna, men Pro hd har en smart rörelsesensor som gör att headsetet vet om det ligger på bordet eller sitter på ditt öra. Det gör att du slipper få ljudet i headsetet när du svarar med mobilen och tvärt om. Sensorn skickar också ett "paus"-kommando till exempelvis poddradiospelaren om du lägger ifrån dig headsetet. 

Batteri och elektronik sitter i en väl tilltagen del bakom örat och en flexibel arm går fram till hörlur och mikrofonbom. Headsetet har dubbla mikrofoner för att effektivt kunna dämpa ljudet från omgivningen och resultatet ligger inte långt efter Jawbone Era. Voyager Pro hd har fått ett lätt uppdaterat utseende med mörkare färg på de grå detaljerna, men det är fortfarande ett mycket välbyggt headset med rejäla knapparna som underlättar användningen. 

Voyager Pro hd har en form som gör att vikten fördelas bekvämt över örat, så headsetet känns mycket lättare än siffrorna ger sken av och headsetet klarar en hel arbetsdag – både när det gäller komfort och batteritid. Headsetet levereras med laddare för både 12 volt och nätspänning. Ett års abonnemang på Vocalyst-tjänsten med avancerad röststyrning för mejl och sociala nätverk ingår.

Plus: Bekvämt, bra ljud, rörelsesensorn

Minus: Vissa funktioner kräver abonnemang

Plantronics Marque M155

Marque är ett headset som siktar in sig på Iphoneanvändarna. Headsetet finns i både svart och vitt och har en svarsknapp som påminner om Iphones menyknapp. Lyckligtvis har Plantronics inte gått så långt som till att bygga headsetet i glas och metall, men känslan i materialen håller ändå toppklass – inte minst öronpropparna som både är snygga och har precis rätt hårdhet. Anpassningarna till Iphone handlar inte bara om utseende – det finns också möjlighet att se batteristatusen intill den vanliga batterisymbolen på mobilen. 

Plantronics Marque fungerar naturligtvis bra även för andra märken och det är ett lätt och smidigt headset som sitter bra i örat även utan bygel. Ljudkvaliteten placerar headsetet strax under testets toppskikt och det finns stöd för a2dp om du vill använda det för annat än vanliga mobilsamtal. Headsetet kan läsa upp status och berätta hur många timmar som återstår av batteritiden, men ljudkvaliteten på den inbyggda rösten är förvånansvärt dålig med tanke på hur bra headsetet låter i övrigt.

Plus: Smidigt format, bekvämt

Minus: Raspig datorröst

Samsung HM5000

Samsung HM5000 är ett riktigt udda bygge. Det är inget headset i vanlig bemärkelse – det går nämligen inte att fästa på örat – utan HM5000 är en smidig, trådlös extralur till mobilen. Om du har en skrymmande mobil som ligger väl nedpackad i väskan – eller kanske rent av ringer via surfplattan – är HM5000 ett perfekt tillbehör. 

Luren ser ut som en lätt tillplattad penna, komplett med en klämma högst upp, och ryms utan problem i valfri ficka. Ljudkvaliteten är bra och helt jämförbar med att prata direkt i mobilen. I »pennan« finns också en vibrator så att man kan ta emot samtal ljudlöst. Skalet är svart med grå detaljer och en kolfiberliknande yta. Man håller hm5000 och pratar precis som i en vanlig mobil, men ytan är nästan helt befriad från knappar, display eller indikatorer, så du kan inte slå nummer eller se vem som ringer. För det måste du fortfarande hala fram mobilen.

Plus: Bra ljud, fin kvalitetskänsla

Minus: Befriar inte händerna

Sony Ericsson VH410

VH410 är ett bra budgetheadset från Sony Ericsson. Modellen finns i tre olika färger och har en matt plastyta – tyvärr ett ganska tunt material med billig känsla. Byggkvaliteten ligger i nivå med prislappen, men det är ändå ett väl fungerande headset som ger bra samtalskvalitet från ett kontor eller en bil där bullret håller sig på rimlig nivå. Headsetet är miljömärkt med Green Heart och laddas med mikro-usb. Batteritiden är bra – headsetet håller för 10 timmars prat.

Plus: Bra batteritid

Minus: Plastig

Vinnare monoheadset

Bose Headset Series 2

Bose Series 2 är ganska dyrt, men för pengarna får du ett headset som låter riktigt bra utan att ta så mycket plats som de mest välljudande headseten bland konkurrenterna. Headsetet är lätt och bekvämt, men det är synd att Bose inte hittat en form som fungerar med både höger och vänster öra – du måste välja. Headsetet saknar de senaste finesserna som appar, rörelsesensor eller röststyrning, men Bose Series 2 har A2DP som gör att du kan lyssna på poddradio och ljudböcker med full kvalitet.

.

.

 

.