Facit i hand

2013 i backspegeln – del 2

Vi har nu spått 2014. Men hur många av våra spådomar för 2013 blev verklighet? Här ger vi dig facit tillsammans med korta kommentarer i den andra artikeln av två.

Publicerad Uppdaterad

Halvrätt

Apputvecklingen mognar

Det hände inte lika mycket som vi förutspått på apputvecklingssidan under 2013 där konsumentappar fortsatt att dominera. Ja, allt fler företag har börjat titta på produktivitetshöjande apputveckling, men det är en bit kvar innan detta blir en sjävklarhet. Det skedde exempelvis inte någon omfattande konsolidering där mindre utvecklarföretag köps upp av större sådana, även om det förekom. Något som däremot hände var att Google, Facebook och Apple köpte en rad appföretag. Även appbyggarplattformar, som blev allt fler under 2013, har en del kvar att bevisa vad gäller att locka vanligt folk och för den delen utvecklare till deras verktyg.

 

Rätt

4G tar fart på riktigt

Det har tagit sin tid men 2013 kan ses som en vändpunkt för svenskt 4G. Mellan första halvåret 2012 och första halvåret 2013 ökade nämligen antalet 4G-abonnemang med 728 000 till totalt 811 000, motsvarande en ökning med 873 procent. Merparten av de nya abonnenterna, 572 000, har dessutom tillkommit sedan årsskiftet. Andelen abonnemang som potentiellt skulle klara av att använda 4G är dock större och uppgick till 2,3 miljoner i slutet av juni 2013.

 

Fel

Sömlösa innehållstjänster blir allt fler

Istället för att se fler innehållstjänster som erbjuder en sömlös användarupplevelse mellan exempelvis telefonen, plattan och teven såg vi en förbättring av befintliga tjänster. Netflix lanserade möjligheten till att ha fler konton, Viaplay en helt ny plattform och Spotify förbättrade upptäckarfunktioner i sin tjänst. Telenor, som utvecklat sömlösa videostreamingplattformen Comoyo, lade ner hela satsningen strax före den planerade lanseringen. Även teveplattformen Tivo, som lanserades av Com Hem, saknar funktioner för att erbjuda en helt sömlös upplevelse.

 

Halvrätt

Dina pengar flyttar in i mobilen

Vad gäller utrullning har svenska mobila betalningstjänster som Swish, Seqr och Wywallet utan tvekan fått ett genombrott under året. Detsamma gäller nyttotjänster där betalning sker via mobilen, exempelvis Easypark. Det är också allt fler som betalar för köp på nätet via mobilen. Storlanseringar, i synnerhet från Paypal, Mastercard och Visa, har dock uteblivit. Detsamma gäller genomslaget för de befintliga mobila betalningslösningarna, även om utvecklingen varit lovande.