Allt fler meddelanden skickas mobilt

Tre fjärdedelar av alla meddelanden som sänds elektroniskt skickas från mobiltelefoner, enligt en ny undersökning.

Publicerad Uppdaterad

De senaste 12 månaderna har andelen elektroniska meddelanden som sänds från mobiltelefoner ökat markant, uppger undersökningsföretaget TNS. För ett år sedan utgjorde sms, mms, mejl och chatt-meddelanden från mobiltelefoner 59 procent av den totala mängden. Nu har siffran stigit till 74 procent. Speciellt tydlig är trenden på tillväxtmarknaden där upp till 90 procent skickas från mobiltelefoner.

- När mobila enheter långsamt tar andelar av användandet från fasta tjänster i utvecklade marknader, på utvecklade marknader är det mer sannolikt att konsumenter på tillväxtmarknader hoppar över fasta kommunikationer helt och hållet, säger Sam Curtis på TNS.

På de utvecklade marknader är fortfarande epost från en vanlig dator det vanligaste sättet att kommunicera elektroniskt, men enligt TNS finns det tecken som tyder på att det är på väg att ändras. Ett exempel på det uppges vara Japan, där fyra av tio mejl numera skickas från mobiler.

Att chatta från mobilen blir också allt vanligare. Bland användare globalt är det i genomsnitt 13 procent som ägnar sig åt det i större eller mindre utsträckning. Motsvarande siffra förra året var 8 procent. Om man enbart ser till smartphone-användare har chattande ökat ännu mer, från 13 procent till 41 procent i år.