Svagt år

Apples intäkter fortsätter att minska

Den nedåtgående trenden håller i sig för Iphone-tillverkaren.

Publicerad Uppdaterad

I många år har Apple varit företaget som inte kan misslyckas. Intäkterna ökade från år till år och varje ny Iphone slog den förra i försäljningssiffror. Så är det inte längre. I årets finansiella fjärde kvartal (som avslutades den 24 september) så fortsatte företagets nedåtgående trend, med en intäktsminskning på 9,8 procent. Ser man tillbaka på samma period året innan så har vinsten fallit med 23 procent från 11 miljarder med en intäkt på 51,5 miljarder, till 9 miljarder dollar med en intäkt på 46,9 miljarder dollar.

Apples avtagande framfart i Kina och sämre försäljningssiffror för Iphone ligger till stor del bakom den minskade vinsten. Jämfört med förra året så har försäljningen fallit med 13 procent. Det som går bra är ”Tjänster” som haft en årstillväxt på 24 procent och musikintäkterna via Apple Music har stigit med 22 procent. Men det räddar fortfarande inte Apple från att för första gången sedan 2001 redovisa minskande intäkter jämfört med året innan. Mac-försäljningen har sjunkit med 14 procent och Ipad har sjunkit  6 procent. Undantaget i det sistnämnda är Ipad Pro-versionen som ligger stabilt, mycket tack vare företagsförsäljning.

Man ska dock ha i åtanke att Iphone 7 och Iphone 7 Plus endast legat ute för försäljning i två veckor innan fjärde kvartalet skulle summeras. Apple förutspår en sammanlagd intäkt på mellan 76 och 78 miljarder för första kvartalet 2017, vilket är högre än vad de flesta analytiker räknar med. Det innebär förmodligen att försäljningen av de senaste Iphone-modellerna går bättre än förväntat. På torsdag denna vecka (imorgon) kommer Apple även att lansera nya Mac-produkter. Är de framgångsrika så kan företaget kanske visa upp ett starkare resultat i början av nästa år.

Källa