Smarta hemmet blir ännu smartare

Matter version 1.3 är färdig

Nu får protokollet stöd för bland annat bilar och blandad köksutrustning.

Det är Connectivity Standards Alliance som meddelar att man idag har lanserat de fastslagna specifikationerna för version 1.3 av Matter – protokollet som gör det enklare att samköra smarta hemmet-produkter från olika tillverkare. 

Matter 1.3 introducerar stöd för både nya produkter och funktioner. Det inkluderar bland annat möjligheten att använda Matter tillsammans med elbilar för att exempelvis kunna starta och stoppa laddning av batterierna, anpassa laddningshastigheten och optimera laddningstider. 

Bland de nya funktionerna återfinns bland annat energihanteringsrapportering för smarta kontakter och annan elektronik, vilket gör att användaren i realtid kan övervaka ström, spänning och förbrukning både i realtid och bakåt i tiden. 

Det blir möjligt att ansluta fler köksmaskiner med det nya protokollet, vilket inkluderar mikrovågsugnar, ugnar, hällar, köksfläktar och torktumlare.

Det ska poängteras att det är de fastslagna specifikationerna som har släppts för standarden, produkter med stöd för Matter 1.3 beräknas inte komma ut förrän senare i år, och det finns ingen information om när olika tillverkarens appar kommer att uppdateras med stödet.