7 och 10 tum

Creative lanserar Android-plattor

Creative Ziio 10"

Plattor med Googles operativsystem presenteras nu av allt fler tillverkare. Senast i raden är Creative med två media-inriktade Android-plattor.

Publicerad Uppdaterad

Creatives bidrag till den rådande platt-trenden är Ziio 7" och ZiiO 10”. Som namnet antyder är det fråga om plattor med skärmar på 7 respektive 10 tum.

ÄVen om Creative använder sig av Android 2.1 verkar man ha valt samma väg som exempelvis Toshiba och begränsat möjligheterna att ladda ner appar och istället för Android Market får man nöja sig med tillverkarens eget ZiiStore. Kanske är det för att man valt den billigare varianten av Android, utan Googles egna applikationer, som man inte  lägger någon tonvikt på möjligheterna som Android innehåller även om man får klara sig utan det fullständiga utbudet i Android Market.

Creative väljer att betona de egna media-appar som man har förinstallerat. Creatives X-fi-teknik används för att ge bästa möjliga ljudupplevelse både när lyssnar på musik, tittar på film eller spelar spel. Om man inte vill ansluta hörlurar eller högtalare med sladd har Creative också skapat en egen kontrollpanel för att ansluta olika bluetooth-enheter och spela upp X-fi-ljud via dessa.

Ziio 7" och Ziio 10" har olika stora skärmar och olika upplösning på skärmarna, men båda ska kunna anslutas till tv-skärmar via en hdmi-utgång för uppspelning av högupplöst video. Ziio 7" har skärmupplösningn 480x800, vilket är en av standardupplösningarna i Android 2.1. Ziio 10" har upplösningen 1024x600, vilket kan ge en bättre upplevelse ibland men samtidigt kan leda till en del utseendemässiga effekter när man använder vanliga Android-funktioner.

7-tums-versionen är av uppenbara skäl mindre och lättare, måtten är 207,4x133x13,7 millimeter och den väger 400 gram. Ziio 10" har storleken 262x173x13,7 millimeter med en vikt på 650 gram.

Ziio-plattorna ska börja säljas innan årsskiftet. Priset för Ziio 7" kommer att ligga på cirka 2500 kronor och Zio 10" kommer att kosta omkring 3000 kronor.

Creative Ziio 7"