Het på fler sätt

Vi har börjat testa Sony Xperia Z5 Premium

Nu har vi lagt vantarna på Sonys största modell i Z5-serien och börjat testa den.

Publicerad Uppdaterad

Ohh, shiny! Är lite av vårt första intryck av Sony Xperia Z5 Premium de första ögonblicken efter att ha packat upp luren ur lådan. Till skillnad från syskonen Z5 och Z5 Compact är såväl sidor som baksida så pass polerade att de fungerar som spegel. Efter ungefär fem minuters användande är det såklart en fingeravtryckssmutsig spegel, men ändå.

Vad som känns ganska förvånande med telefonen är hur liten den ändå känns, trots sin 5,5 tum stora skärm. Visst har det med att vi blivit vana vid större skärmar att göra, men vi får ändå inte känslan av att det är en enormt mycket större lur än vanliga Z5, vilket är positivt.

Fortsätter vi vidare på utsidan (efter att ha slagit igång luren) kan vi konstatera att fingeravtrycksläsaren som sitter på strömknappen fungerar ruskigt snabbt och hittills inte har tjurat med upplåsningen av telefonen så länge något registrerat finger faktiskt hamnat på läsaren.

4K…

Den stora dragaren med den här telefonen är såklart att den har en skärm med 4K-upplösning. Vid vardaglig användning handlar det om ”vanlig” 1080p-upplösning, men när du tittar på bilder eller ser på film via Sonys inbyggda appar kickar den högre upplösningen in.


Även mjukvaran är medveten om värmen

Vi har inte hunnit testa funktionen fullt ut ännu, men är ganska skeptiska till nyttan med det hela över huvud taget. När vi langar in två identiska videoklipp, ett i 1080p-upplösning och ett i 4K hackar det senare klippet även så pass mycket att det inte är lönt att titta. 

En snabbvända med kameran och dess 4K-läge jämfört med 1080p ger rejält mycket mindre komprimeringsartefakter i den högre upplösningen, men samtidigt betydligt skakigare filmning av någon anledning.

Som sagt har vi bara hunnit nudda vid den här funktionen ännu och lovar att undersöka den betydligt mer lagom till vårt fullstora test.

Något som även är värt att nämna är värmeutvecklingen, där Snapdragon 810-chipet är ökänt för sina värmeproblem. Även det får vi återkomma till när vi testat det närmare. Men så långt vi hunnit nu verkar telefonen knappt bli varm vid prestandatest, något ljummen när vi filmar i 4K men närmast glödhet efter en stund surfande i Google Chrome… hur nu det går ihop.

Vårt fullständiga test av Xperia Z5 Premium kommer inom kort.