Med Windows Phone Mango

Första intrycket av HTC Titan - del 2

Det finns stora smartphones och så finns HTC Titan. Här tar vi en titt på Windows Phone-mobilen med en 4,7 tum stor skärm och Mango-versionen av Microsofts system.

Publicerad Uppdaterad

Första intrycket av HTC Titan - del 1

Första intrycket av HTC Titan - del 3

Menysystemet i Mango-versionen av Windows Phone påminner i stora drag om den första versionen av Windows Phone 7. Det vill säga att startskärmen är uppbyggd ”tiles” eller paneler, varje panel har en funktion kopplad till sig som aktiveras när man trycker på den.

Som vi känner igen från Android är ett antal av panelerna av widget-typ, där innehållet i panelen uppdateras live på starskärmen, utan att man först har aktiverar funktionen.

Titan har bra ljud vid samtal men jag saknar speed dial-funktionen som HTC har i sina andra Android-telefoner. Ska jag till exempel ringa till Brian från HTC Sensation, då kan jag bara gå in i samtalsläget, trycka på B och R på sifferknappsatsen och så sorteras alla kontakter bort, som inte har den bokstäverna i början och namnet Brian dyker upp i toppen tillsammans med de få andra möjliga namnen.

Den finessen finns i Titan, när man går in i telefonboken, men man kan inte använda sig av den när man bara har sifferknapparna framme.

Facebook, LinkedIn och Twitter är bland de sociala nätverk som nu är integrerade i den så kallade People-hubben. Där kan man läsa uppdateringar och se när vännerna byter profilbild.

En ny funktion kallas ”Grupper” gör möjlighet till att göra grupper som består av personer som har en relation till varandra. Det påminner mycket om den funktion som vi nyligen har lärt oss att tycka om i det sociala nätverket Google Plus. Systemet vill också automatiskt hämta bilder där personer i grupperna är taggade.

Chat och sms är integrerade så att meddelandena dyker upp i samma komversation, all dialog med en viss person samlas alltså på samma ställe.

Musik måste överföras via Microsofts Zune-spelare som också hanterar video, bilder och podcast. Det är inte möjligt att bara ansluta mobilen till datorn med usb och ”dra-och-släppa” musik direkt i musikmappen. Det är irriterande att Microsoft tvingar oss att gå via Zune, på samma sätt som Apple tvingar oss att gå via iTunes.

Men man kan ladda upp musik till Skydrive för att strömma musik till mobilen. Det är en ny funktion som faktiskt fungerar riktigt bra. I nuläget kan man dock inte dra över album-mappar i Skydrive utan då måste man först skapa en mapp i Skydrive med passande namn och sedan dra över låtarna, en omständligt process om man vill få med sig mycket musik.

Fakta HTC Titan

Processor: 1,5 GHz processor

Skärm; 4,7 tum, 480x800, Super LCD

Kamera: 8 megapixel, autofokus,videoinspelning med 720p, 1,3 megapixelkamera på framsidan för videosamtal

Minne: 16 GB internt minne, ingen plats för minneskort