Googles egen platta

Första intrycket av Nexus 7

Med Nexus 7 ger sig Google in på marknaden för surfplattor. Nexus 7 vänder sig till en bred publik genom att erbjuda riktigt bra prestanda till lågt pris. Mobils danska redaktion har provat den.

Publicerad:

11 jul 2012 - 15:03

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:07

Nexus 7 är, som namnet antyder, en surfplatta med en 7 tum stor skärm. Skärmen är av typen IPS och har upplösningen 1280x800. Upplösningen i kombination med den relativt lilla skärmen gör att skärmbilden ser skarp ut. Om man jämför pixeltätheten med Appples senaste Ipad visar det sig dock att Nexus 7 har 216 ppi och Ipad-skärmen har 264 ppi.

Färgerna är bra och svärtan får godkänt med tanke på att det inte är AMOLED-skärm. Ställer man in högsta ljusstyrkan går det bra att använda den i direkt solljus. En nackdel är att den är väldigt blank och reflekterande. Även i svagt ljus på kvällen kan man ofta se sig speglas i skärmen.

På det hela taget är vi dock nöjda med skärmen och det är svårt att tänka sig en bättre i den här prisklassen.

Snygg design

Skärmen är bland det första man lägger märke till men plattans design drar också till sig uppmärksamheten. Nexus 7 har ett gummiliknande plastskal som gör att man får ett riktigt bra grepp om den och man kan utan vidare hålla den i en hand.

Baksidan har samma avskalade design som framsidan. Vårt exemplar kommer från utvecklarkonferensen Google I/O och är en specialversion med vit baksida. Den vanliga versionen kommer att ha en svart baksida.

Plattan väger 340 gram och den känns riktigt lätt när man håller i den även under längre stunder.

Nexus 7 är den första enheten som lanseras med version 4.1 av Android redan från början. Versionen kallas även Jelly Bean och är en vidareutveckling av den tidigare versionen 4.0. Det märks bland annat på att systemet blivit snabbare. Vi har använt plattan under flera dagar och systetmet har aldrig varit långsamt eller hackat.

Blandning av mobil och surfplatta

Gränssnittet i Nexus 7 kan beskrivas som en blandning mellan mobil och surfplatta. Startskärmen påminner om Nexus-mobilerna och vrider sig inte även om man håller plattan i liggande läge.

Plattan har givetvis ett antal förinstallerade appar från Google, bland andra Gmail, Google+ och Youtube. De anpassar sig till plattans skärmstorlek och i vissa fall betyder det att man man får en mobilliknande upplevelse, medan andra appar ser ut som de brukar på surfplattor.

Båda varianterna fungerar på grund av plattans skärmstorlek och det känns inte som man sitter med en uppförstorad mobilversion av de förstnämnda apparna.

Kör man Gmail på en 10 tums-platta så delas skärmen upp i tre områden om man håller den i liggande läge. På Nexus 7 delas skärmen i två områden i landskapsläge och där kan man exempelvis se en översikt av inkorgen intill innehållet i ett mejl. Vänder man Nexus 7 till stående läge visas enbart innehållet i mejlet.

När det gäller det stora flertalet appar i Google Play kan vi konstatera att det ofta är si och så med anpassningen till surfplattor i allmänhet, oavsett Android-version och om de är 7 eller 10 tum stora.

Undangömd kamerafunktion

Nexus 7 enda kamera har upplösninge 1,2 megapixel och saknar autofokus. Den är ju i första hand avsedd för videosamtal över exemepelvis Google Talk eller för att man ska kunna delar i så kallade Hangouts på Google+. Det är kanske därför som det inte finns någon vanliga kamerafunktion tillgänglig från början, men det går att ladda ner ett antal olika appar från Google Play.

Men faktum är att det även finns en kamerafunktion som en del av plattans operativsystem. För att starta den kan man hämta en särskild app från Google Play. Med hjälp av "Camera Launcher for Nexus 7" kan man sedan ta bilder, spela in videoklipp och skapa panoramabilder som med vilken annan Android-enhet med kamera.

Saknar mobiluppkopling

Nexus har både bluetooth 4.0 och Wlan och Android 4.1 har dessutom stöd för WPS (en metod för att snabbt ansluta till ett Wlan utan att behöva skriva in ett lång lösenord) Tyvärr saknas stöd för både 3G och 4G så man kan inte koppla upp sig mot nätet utan att vara uppkoplad via Wlan eller bluetooth.

Vid lanseringen gjorde Google klart att framtida Android-enheter nu skulle ha Chrome som standardläsare istället för den tidigare webbläsare som funnits i Android. Chrome uppdateras regelbundet oberoende av din Android-version, något som inte var möjligt tidigare, och är dessutom snabbare och bättre än den tidigare webbläsaren.

Mycket tyder på att Google träffat mitt i prick med Nexus 7 och att den kan bli en försäljningssuccé. Den lanseras i två versioner, en med 8 gigabytes lagringsutrymme och en annan med 16 gigabyte. På de tyska och franska marknaderna kommer priserna att ligga på 199 respektiva 249 euro. Det är fortfarande oklart om Nexus 7 ska säljas på den svenska marknaden, men i så fall skulle motsvarande priser kunna hamna på cirka 1800 respektive 2200 kronor.

.

.

 

.