Annons

Developer's Preview

Första intrycket av Windows 10 i mobilen

Direkt vid start verkar det som om inget har hänt från Windows 8.1. Men vi hittar skillnaderna när vi gräver, och mer är att vänta.

Publicerad Uppdaterad

Windows 10 i mobilen kan ses som Microsofts senaste försök att skapa en hajp kring deras mobila operativsystem genom att säga att det är samma system som på datorn. På ett plan har det varit det länge, Windows Phone 8 använder samma kärna som datoroperativet. På ett annat kommer det aldrig bli samma system då desktop-läget och dess program aldrig kommer att köras i mobilen.

Men den konkreta nyheten är ändå att en app kan skrivas för både mobil och dator samtidigt. Nu kör ingen appar i Windows på datorn, men om dessa kommer att kunna köras i fönster i desktopläget kan den saken förändras. Fast det här är ju en nyhet som berör mer Windows 10 på datorn än på mobilen, där saker och ting kommer att vara ungefär som förut utan att apparna ändras nämnvärt bara för att de kan köras på dator. Och det är också första känslan man får när vi installerar den första Developer’s Preview av Windows 10 på mobilen. Att allt är som förut och de ändringar vi hittar mest är kosmetiska. Men så är det också en extremt tidig version av systemet, med mer att vänta, vilket vi återkommer till.

De första och tydligaste skillnaderna man hittar finns i det som kallas för Action Center, det vill säga de notifieringar och genvägar man får när man sveper från toppen av skärmen. De fyra genvägarna till inställningar har fått en expansionsknapp, där man kan dra fram åtta genvägar till. Notifieringar kan rensas en och en genom att svepa bort dem och vissa notifieringar kan man interagera med direkt utan att öppna appen. Man kan till exempel svara på ett sms eller stänga av ett alarm direkt härifrån.

Inställningsmenyn började bli väl rörig i Windows Phone 8.1 och har här fått en välkommen uppstädning i kategorier. Här ser man också den nya designen, som annars inte slagit igenom i systemet på så värst många ställen än. Modern 2.0 kallas den, och går i samma stil som tidigare, men typsnittet har blivit mindre och ikonerna är utskurna i stället för solida. Det känns snyggare och fräschare, men texten blir ibland väldigt liten och svårläst på mobilskärmen. Något jag utgår från att de kommer att korrigera i senare versioner.

Andra mer subtila skillnader är att huvudmenyn nu överst har senast installerade appar listade. Listan går att rensa och funktionen känns en smula överflödig.

Skärmtangentbordet har fått en liten röd knapp som jag först tror är en genväg till Cortana, men som visar sig vara en virtuell trackpad av den typ som man hittar på bärbara datorer från Lenovo och tidigare IBM, inklusive placeringen mitt emellan andra tangenter. Upplägget är orginellt och fungerar bra framför allt när du behöver stega dig fram i text för att byta ut bokstäver. Håller du in knappen för att växla till sifferläge får du en genväg till smileys.

Röststyrning finns nu nästan överallt där man kan mata in text, och den fungerar verkligen imponerande bra, med korrekt kommatering och allt, men förstås bara på engelska vilket begränsar användningsområdet här i Sverige.

Bild på startskärmen ser nu lite annorlunda ut. I stället för att bara synas genom ikonerna ligger den nu i bakgrunden och syns bara delvis genom de genomsläppliga ikonerna. Enligt Microsoft kommer även den nuvarande varianten för bakgrundsbild att stödjas av Windows 10.

Allt det här är småsaker, men de stora skillnaderna kommer att märkas i systemapparna, och här återstår fortfarande det mesta att göra. Vi kommer att få se en ny webbläsare, en ny kalender, nytt e-postprogram, nya Office-appar, ny kombinerad Skype- och SMS-app med mera. Inga av dessa finns ännu i förhandsversionen av Windows 10, och det är förmodligen där de stora skillnaderna kommer att märkas för användaren.

De appar som är uppdaterade som trots allt redan finns är alarmet, miniräknaren och filhanteraren. Samtliga känns som ett lyft mot tidigare versioner, och särskilt miniräknaren är riktigt intressant. Här kan man välja mellan enkel och vetenskapsräknare, och dessutom finns en kraftfull enhetskonverterare där du kan konvertera allsköns mått som längd, vikt, volym, tempertur med mera mellan olika enheter.

Men än så länge är alltså det mesta detsamma, och Windows 10 i mobilen är fortfarande mer ett löfte än en realitet. Dock ett löfte som får oss att se fram emot att få se mer.