På stor skärm

Facebook klart för Ipad

Efter månader av spekulationer, avhopp och läckta appar tar Facebook så steget in på Ipad. Den nya appen som nu finns tillgänglig i Apples Appstore innehåller de ingredienser vi vant oss vid, men anpassade för en lite större skärm än den på Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Facebookappen för Ipad har varit väntad under en längre tid. Den som velat komma åt det sociala nätverket på sin Ipad har varit hänvisad till webbsidan eller någon av de tredjepartsappar som finns. Redan i juli fanns appen tillgänglig för den händiga via ett kryphål i den vanliga Iphoneappen och enligt en avhoppad utvecklare ska den ha varit färdig sedan i maj. Sedan ryktades det om att den skulle dyka upp både i samband med Facebooks utvecklarkonferens F8 förra månaden och på Apples Iphoneevent förra veckan. Varför den dröjt är oklart men nu när den lanseras är det tillsammans med att företagets utvecklarplattfrom också blir mer mobil. Det betyder bland annat att det ska vara möjligt att spela Facebookspel i fullskärmsläge på Ipaden.

Appen påminner en hel del om den vanliga Iphone och Androidappen, men givetvis har den anpassats för att passa en större skärm. Bland annat kompletteras det vanliga nyhetsflödet med ett chattfönster där du kan se vilka av dina vänner som är online. Samma mått av direktuppdatering som finns på den vanliga webbsidan på datorn bjuder appen dock inte på.

Två funktioner som vinner stort på det nya formatet är bilder och den nya kartappen som knyts till dina vänners incheckningar. Incheckningarna syns numera på ett sätt som påminner om det i Google latitude och det är enkelt att se precis var dina vänner checkat in runt om på jorden. Bildfunktionen vinner såklart mycket på finnas på en större skärm vilket ger bättre överblick och mer plats för själva bilden.