Android-spelkonsol i miniformat

Gamestick ska utmana konsoljättarna

Gamestick är en ny Android-baserad spelkonsol för tv:n.

Publicerad Uppdaterad

Den Android-baserade spelkonsolen Ouya har fått en hel del uppmärksamhet, inte minst eftersom projektet blev verklighet efter att skaparna hämtat hem kapital via crowdfunding-sajten Kickstarter. Nyligen skickades de första exemplaren av konsolen ut till finansiärer och utvecklare.

Affärsidén bakom nya spelkonsolen Gamestick är inte helt olik den bakom Ouya, men frågan är förstås om det finns plats för ännu en Android-baserad budget-spelkonsol.

Gamestick marknadsförs som världens mest bärbara tv-spelskonsol någonsin och utmärker sig genom att den del man kopplar till tv:n inte är större än en vanlig USB-sticka. Konsolens strömförsörjning kommer dessutom direkt från HDMI-porten, men har man en äldre tv-apparat så går det även att ge konsolen strömförsörjning via en USB-port eller genom en extern strömadapter. Upp till fyra olika kontroller kan kopplas via bluetooth till konsolen, och det ska även gå att ansluta mus och tangentbord till den.

Eftersom Gamestick är baserad på Android så innebär det att man får tillgång till samtliga cirka 700 000 appar som finns för systemet redan idag. Enligt tillverkarna så finns det runt 200 speltitlar som kommer lämpa sig särskilt väl för att spela just på Gamestick. 

För att Gamestick ska bli verklighet och kunna börja tillverkas så behöver skaparna få in 100 000 dollar via crowdfunding-sajten Kickstarter innan den första februari. I skrivande stund är man på god väg, med en bra bit över 70 000 dollar insamlade.

Enligt tidsplanen som tillverkarna anger på Kickstarter så är tanken att konsolen ska vara redo för att skeppas till konsumenterna redan i april i år om man lyckas med finansieringen. Prislappen för Gamestick kommer att hamna på 79 dollar.

Källa

Processor: Amlogic 8726-MX

Minne: 1 GB DDR3 RAM

Lagring: 8 GB flash

Trådlöst: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0

Operativsystem: Android Jelly Bean

Övrigt: 1080p-upplösning via HDMI-port.