Klipp i ditt simkort så funkar det i Ipad

Inget vanligt simkort i Apple Ipad – svenska operatörer avvaktar

Apples nylanserade Ipad finns med 3G, men ditt vanliga simkort kommer inte att passa. Istället är det ett så kallat micro-sim som ska användas och det kan sätta käppar i hjulet för en svensk lansering.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen av de svenska mobiloperatörerna som idag kan erbjuda micro-sim till sina kunder. Korten i sig har anävnds en längre tid, men då främst i maskiner som kopplar upp sig till mobilnätet. De finns tillexempel i en del elmätare och i gps-utrustade enheter. Micro-sim kallas även för 3FF-sim-kort, med betydelsen att det är tredje generationens simkort.

Den första generationens simkort var lika stora som vanliga kreditkort, andra generationens sim-kort, alltså den typ som används idag mäter 15 x 25 mm och micro-sim är 12 x 15 mm.

Identiska chip

De nya micro-korten har dock chip identiska med den nuvarande standarden, så det är bara plastytan runt själva chipet som blivit mindre. Detta bekräftas av dokument från Europeiska standardiseringsorganisationen ETSI som Mobil tagit del av. Det bör alltså gå att klippa sitt befintliga simkort och på det sättet få ett eget micro-sim.

Än så länge är det bara amerikanska operatören AT&T som har micro-sim-kort och ingen av de svenska operatörerna. Telenor och Telia meddelar båda till Mobil att de inte har några kort idag, men avvaktar utvecklingen. På mobiloperatören Tre säger Erik Hörnfeldt att inte heller de har micro-sim att erbjuda idag.

– Vi fick många frågor om micro-sim igår efter att Apple lanserat Ipad, även från Apple i Sverige. Vi har inga idag, men Ipad är definitivt en såpass intressant produkt att det motiverar att ta fram sådana kort, säger han.

För enheter där vanliga simkort inte får plats

Apple har ännu inte sagt något om Ipad kommer att finnas på den svenska marknaden. Steve Jobs hoppades att Apple skulle ha internationella överenskommelser med operatörer under juni, men svenska är inte ett av språken som stöds i Ipad, enligt specifikationerna på Apples hemsida.