Annons

Inte bara ett SIM

Lista: 11 mobiler med dubbla SIM-kortplatser

Det finns många anledningar att använda telefoner med plats för fler än ett SIM-kort och nu, äntligen, är utbudet större. Vi har letat fram telefoner för alla smaker, alla med dubbla SIM-kortplatser.

Publicerad Uppdaterad

1. Med Windows
Telefon: Microsoft Lumia 640 Dual Sim
Köptips: Säljs direkt av Microsofts återförsäljare i Sverige.
Pris: ca 1 800 kr

Microsoft, alltså det som tidigare var Nokia, är en av få tillverkare som tar in mobiltelefoner med dubbla SIM-kort i Sverige. Deras utbud består idag av telefonen Lumia 640 Dual Sim som levereras med Windows Phone 8.1, men är redo för Windows 10 när det kommer och ska gå att uppgradera gratis lovar Microsoft. Skärmen är på fem tum och vi hittar en kamera på 8 megapixel. När vi testade modellen med en SIM-kortplats i somras gillade vi framför allt prislappen och att det ingår ett års Office 365 i det priset. Vi tyckte dock inte att telefonen lyckades sticka ut på något sätt, men det ordnar Microsoft här med plats för två SIM-kort.

2. Samsungs värsting
Telefon: Samsung Galaxy S6 Dual Sim
Köptips: Säljs inte i Sverige men går att få tag på utomlands, till exempel i Indien.
Pris: ca 6 000 kr

Galaxy S6 och systermodellen S6 Edge innebar båda två ett stort steg för Samsung när de lanserades våren 2015. Efter att flaggskeppsprodukterna från Samsung under ett par år bara sett småskaliga förändringar var det här något helt nytt. Framför allt är design och materialval mer påkostade än tidigare och borta är alla former av plast och läderimitation. Funktionen behöver inte skämmas för sig heller. Framför allt kamera och skärm hör till de bästa på marknaden. Kameran vann vårt jämförande kameratest och tar riktigt bra bilder. Kameran startar dessutom väldigt snabbt om du dubbelklickar på hemknappen oavsett om telefonen är i viloläge eller om du använder en app.

3. Designmobilen i dubbelutförande
Telefon: HTC One ME dual SIM
Köptips: Telefonen kan vara svår att få tag på, 
men säljs i bland annat Hong Kong och Indien.
Pris: 5 300 kr

Mobiltillverkaren HTC har flera olika modeller med dubbla SIM-kortplatser, men väljer att inte ta in dem till försäljning på den nordiska marknaden. Telefonen visades för första gången upp nu i somras och är alltså lanserad efter deras flaggskepp One M9. HTC One ME har en del gemensamt med flaggskeppet, bland annat en del av designen även om baksidan här är i plast och inte gjord i metall. Det finns en fingeravtrycksläsare i hemknappen på framsidan, vi har en tjugomegapixels kamera på baksidan och en av HTC:s ultrapixelkameror på fyra megapixel på framsidan när du vill ta självporträtt.

4. Teknikfylld svensksåld
Telefon: Honor 7
Köptips: Honor 7 är den första Honor-telefonen som fått bred distribution bland återförsäljare i Sverige.
Pris: ca 4 000 kr

Det här är Huaweis systervarumärke som ska rikta sig till en lite yngre och mer priskänslig målgrupp, men där man ändå inte snålat in på prestanda och den teknik man inkluderar. När vi nyligen testade Honor 7 utmärkte den sig förutom genom att ha plats för dubbla SIM-kort även genom att vara riktigt snabb och ha både fingeravtrycksläsare och IR-öga så att du kan styra hemmets elektronik och använda telefonen som universalfjärrkontroll. Ska vi peka ut någon svaghet så hamnar framför allt kameran i skottgluggen.

5. Prisvärd design
Telefon: ZTE Blade V6
Köptips: Telefonen finns hos svenska återförsäljare och ska inte vara några problem att hitta.
Pris: ca 2 500 kr

Mobiltillverkaren ZTE kommer liksom branschkollegan Huawei från Kina och har en än tydligare lågprisprofil. ZTE tillverkar ett stort antal mobiler och för det svenska kontoret handlar det om att välja vilka telefoner man kan sälja i Sverige och valet har ofta fallit på de billigare modellerna, ofta som kontantkortsmobiler. Med Blade V6 tar ZTE ett kliv framåt eftersom den med en Iphoneinspirerad design känns välgjord och snygg men bara kostar ungefär en tredjedel av vad en ny Iphone kostar. En telefon för den som inte vill betala för mycket för en telefon, alltså.

6. Skinnmobilen med laserfokus
Telefon: LG G4 Dual LTE
Köptips: LG tar inte in någon dual SIM-telefon i Sverige, så G4 med dubbla SIM-kort behöver man leta efter hos till exempel återförsäljare i Hong Kong eller Indien.
Pris: ca 4 500 kr

Det var skinnbaksidan man kan välja till som fick mest uppmärksamhet när LG G4 lanserades i somras, men telefonen, inklusive modellen med dubbla SIM-kortplatser, har mer att bjuda på. Kameran är till exempel utrustad med laserfokus som vi känner igen från föregångaren. Dessutom finns en färgsensor som ska göra färgåtergivningen i de foton du tar mer verklighetstrogna. Som alla LG:s större telefoner är skärmen svagt böjd, vilket ska göra att den känns bättre i handen. I LG G4:s fall är dock böjen så subtil att den knappt märks.

7. Eftersökt och anpassningsbar
Telefon: Oneplus 2
Köptips: Kräver en inbjudan för att du ska få köpa. Inbjudan kan du få av någon som redan köpt telefonen eller genom olika kampanjer från Oneplus.
Pris: 3 200 kr

Grundtanken hos Oneplus är att sälja flaggskeppstelefoner till priser betydligt lägre än vad konkurrenterna tar för motsvarande prestanda. Oneplus benämner själva Oneplus 2 som bolagets andra telefon för »flaggskeppsdödare« och den har betydligt mer att locka med än två SIM-kortplatser. Operativsystemet är Androidbaserat men heter Oxygen OS och erbjuder så många anpassningsmöjligheter att det nästan är enklare att räkna upp vilka inställningar du inte kan ändra på. När vi testade telefonen var vi särskilt imponerade av batteritiden och så klart prislappen, men att man måste ha inbjudan för att få köpa går rätt in på minuskontot. Kameran visade sig också vara en besvikelse och når inte upp i samma klass som de bästa idag.

8. Vattentät med bra kamera
Telefon: Sony Xperia Z3+ Dual
Köptips: Sony tar inte in versionerna med dubbla SIM-kortplatser till Sverige, så det gäller att handla utomlands.
Pris: ca 6 600 kr

Sony är kända för att vattenskydda sina telefoner och dubbel-SIM-versionen av Z3+ är inget undantag. Faktum är att många av Sonys telefoner görs även i versioner med dubbla SIM-kortplatser och Z3+ är bara en i mängden. Xperia Z5, Z5 Premium, Xperia M5 och selfiemobilen C5 är andra exempel som även de finns i versioner med dubbla SIM-kort. Till Sverige har dock Sony valt att inte ta in de här modellerna i butik eftersom efterfrågan har varit för svag. Sony Xperia Z3 är en blygsam uppdatering från föregångaren, men liksom den så är telefonen vattentät och vi reagerade när vi testade telefonen framför allt på att batteritiden är bra och att vi slipper luckor över laddkontakten. Telefonen är alltså vattentät trots det.

9. Tålig men trög
Telefon: Cat S40
Köptips: Finns hos svenska återförsäljare.
Pris: 4 000 kr

Den här telefonen hör till de tåligaste Androidmobilerna du kan hitta och säljs smidigt nog i svenska butiker. S40 är relativt smidig för att vara så tålig men liksom med många tåliga telefoner så tvingas man till vissa kompromisser när man vill ha både en bra Android med pekskärm och kräver att den ska vara tålig. Kameran hör till svagheterna i S40 och färgåtergivningen såväl som detaljrikedomen i bilderna brister ofta. Dessutom är prestandan i lägsta laget. Processorn är en av Qualcomms billigaste Snapdragon-processorer och det märks genom att det tar lång tid att framför allt starta appar och växla mellan olika appar du använder.

10. Känd kines
Telefon: Xiaomi Redmi 2
Köptips: Tillverkarens webbplats levererar inte till Sverige vilket försvårar inköp. 
Pris: ca 2 000 kr

Xiaomi är den kanske mest kända av flera relativt nya kinesiska tillverkare som gjort stora framsteg den senaste tiden. Mest uppmärksamhet fick de nog när dåvarande Androidchefen Hugo Barra år 2013 hoppade av Google för att istället jobba för Xiaomi i Peking och ansvara för deras internationella expansion. Redmi 2 är en telefon med 4,7 tums skärm och en kamera på 8 megapixel och så klart Android som operativsystem. Designen och materialvalet pekar mot en lite yngre målgrupp med färgglada plastskal i olika pastellfärger.

11. Skickas till Sverige
Telefon: Meizu M2 Note
Köptips: Ska bli tillgänglig via tillverkarens webbutik.
Pris: ca 2 000 kr

Det finns få tillgängliga produkter i kinesiska tillverkaren Meizus egen butik på webben. De flesta produkter är slutsålda, men M2 Note är en telefon som inte är slutsåld utan istället står angiven som »kommer snart« och i butiken uppges att priserna inkluderar frakt och att Meizu levererar till hela världen. Det man får om man slår till är en telefon med 5,5 tum stor skärm och kamera på 13 megapixel. Givetvis har den som alla telefoner i den här listan plats för två SIM-kort och här hittar vi även åttakärnig processor och 64-bitarsstöd, vilket får anses bra för en telefon i det här prissegmentet.

Att köpa mobil från utlandet
Eftersom telefoner med dubbla SIM-kortplatser än så länge är ovanliga i svenska butiker men vanligt förekommande utomlands kan du tvingas köpa din telefon från ett annat land. Först och främst ska vi konstatera att så kallad gråimport inte är olaglig utan enbart handlar om att köpa tillgängliga produkter som tillverkaren inte avsett för den svenska marknaden. Det kan vara produkter som de inte ser en tillräckligt stor marknad för i Sverige eller som av andra anledningar inte marknadsförs till svenskar. Förutom att strömkontakt kan vara av en typ som inte passar i svenska uttag (det kan man ju enkelt använda en adapter för) är det viktigaste när det gäller smartphones att de klarar att ansluta till våra svenska mobilnät. Ofta går det bra och det är i grunden inte konstigare än att du kan ta med dig din svenska mobiltelefon och använda på utlandssemestern. Ändå är det viktigt att du kontrollerar att telefonen som du vill köpa stöder de frekvenser som används av våra svenska operatörer. Bra kan även vara att kontrollera vad som gäller med garantier om du köper produkten från utlandet. Passa i så fall på att undersöka om du behöver betala extra tullavgifter eller andra avgifter för att ta in produkten i Sverige.