Utan inloggning

Mix Radio - så funkar Nokias Spotify

En av två stora tillägg Nokia gjort utöver det som erbjuds i andra telefoner med Windows Phone är musiktjänsten Mix Radio. Den låter dig lyssna på låtar gratis och även i offlineläge.

Publicerad Uppdaterad

Att lyssna på musik i sin mobiltelefon ska inte involvera anslutningar med usb-kabel, synkningsprogram, inloggningar och prenumerationer, deklarerade Stephen Elop på scen.

Det som Nokia en stund senare presenterade är Nokia Music i en ny form och en form som är unik för just Nokias windowsmobiler. Utöver en vanlig butik där man kan upptäcka, köpa och ladda ner musik finns tjänsten Mix Radio som är radiostationer som strömmas och som dessutom kan lagras i offlineläge om du till exempel ska sitta på ett flyg och inte har uppkoppling, men ändå vill lyssna på musik.

Spellistorna i Mix Radio bestäms lokalt för varje land och när man frågar här på Nokia World är det ingen som kan svara på precis vilket musikutbud som kommer finnas tillgängligt. Det skiftar och förändras ständigt och bestäms av en lokal redaktion som väljer ut musiken.

När man lyssnar på Mix Radio behövs inga inloggningar, abonnemang eller annat, utan det ska bara vara att klicka så börjar musiken spelas. Man kan välja en av ett trettiotal olika spellistor baserade, på topplistor, genrer elelr andra urval, som sagt utvalt av en lokal redaktion. Det handlar alltså om en mer begränsad tjänst än Spotify och man kommer inte kunna skapa egna spellistor som Spotify erbjuder.

Till Sverige dröjer dock innan tjänsten finns tillgänglig eftersom Windows Phone-mobilerna Lumia 800 och Lumia 710 kommer i Sverige i början av nästa år.