Läs testet

Smarta hemmet

 • Ett Indigogo-projekt vill lansera en blomkruka som laddar din mobiltelefon hjälp av fotosyntes.

 • Nokia vill storsatsa inom digital hälsa genom att köpa franska Withings.

 • Både Samsung och LG kommer snart ut med egna kameror som ska filma i 360-grader. Tanken är att du ska kunna se filmerna i ett vr-headset, men vi har testat två vr-kameror som filmar i 360-grader redan nu.

Med Windows Phone Mango

Så är Nokia 710 och 800

Trots att Windows Phone på de flesta sätt är ett helt nytt spår för Nokia är innehållet i 710 och 800 till stora delar välbekant.

Publicerad:

26 okt 2011 - 11:49

Uppdaterad:

26 okt 2011 - 11:49

När Nokia nu presenterar sina första Windowsmobiler efter ett halvårs hårt arbete lovar man att det ska märkas. Presentationen är så klart Nokias viktigaste och innefattar både en flaggskeppsmodell och en lite billigare telefon, båda med Windows Phone 7.5, den version av systemet som kallas Mango. Egentligen tar det betydligt längre tid att utveckla en helt ny mobiltelefon än det fåtal månader som Nokia haft på sig sedan tillkännagivandet om samarbetet med Microsoft gjordes i början av februari i år.

Enligt uppgift så spikades specifikationerna för operativsystemet som nu sitter i Nokias första Windowsmobiler endast tre dagar efter att Nokias samarbete med Microsoft blev klart. Det fanns med andra ord inte särskilt mycket tid för Nokia att påverka systemet.

Windows Phone utmärker sig främst genom att samla dina kontakter på ett ställe där du även har deras senaste inlägg på sociala nätverk samlade. Systemet utmärker sig även genom att samla både dina egna bilder som telefonens kamera presterat och vännernas foton online på ett ställe. Tanken är att slippa att gå in och ut ur appar och istället samla innehållet på en plats. Ändå är givetvis behovet av appar stort för att locka nya användare till Windows Phone.

Nokia Lumia 710

Idag kan man faktiskt säga att det börjar röra på sig i Microsofts programbutik Marketplace. Det märks att det händer saker, men just i Nokias windowsmobiler har man, alltså Nokia, gjort sitt bästa för att fylla ett par av de hål som fortfarande finns. Spotify har trots att en version för Windows Phone 7 varit utlovad sedan länge ännu inte dykt upp och särskilt svenska appar från de mest populära leverantörerna lyser lite med sin frånvaro. Jag tänker till exempel på Aftonbladet och andra nyhetskällor.

En av funktionerna som Nokia ska vara ensamma om är tjänsten Nokia Music i en ny form. Utöver en mp3-butik i telefonen ska man även kunna strömma musik. Saknar du Spotify kanske det här kan vara en tröst, i varje fall tillfälligt.

Till de egna appar Nokia lägger till finns föga förvånande även en ordentlig kartapp med gratis navigation. Den inbyggda kartfunktionen i Windows Phone mår verkligen bra av att i sin nuvarande version bytas ut mot Nokias egen.

Om man ska plocka fram ett tredje område där Nokia har en tradition att vara ledande är det kameran och där har man i toppmodellen Lumia 800 en kamera på 8 megapixel och ovanpå det filminspelning i HD (720 p, alltså inte full HD). Här finns även Nokias Carl Zeiss-optik, men det är förvånande få inställningar i kamerans menyer.

Med tanke på utseendet på Lumia 800 är ju jämförelsen med Nokias Meego-mobil N9 oundviklig och trots att utseendet är närapå identiskt skiljer de sig åt en hel del. Det enda som egentligen skiljer dem åt vid ett första ögonkast är att Windowsmobilen har en fysisk kameraknapp. Men sedan ser man att Lumia 800 saknar främre kamera och är betydligt tyngre än N9. Den som jag tycker svårslagna formgivningen av hårdvaran finns givetvis kvar, för skalet är ju i stort sett det samma, men Lumia 800 har inte samma framstående teknik under skalet. Nya tekniker som NFC uteblir till exempel i de nya Windowsmobilerna.

Om nu en solklar toppmodell krävs av Nokia för att skapa snack kring satsningen så krävs även en billigare modell och här hittar vi i Lumia 710 som har en mer traditionell Nokiaformgivning och ett pris flera tusenlappar lägre. Nokia har ju som ett uttalat mål att sprida smartphones och Windows Phone till även lägre prisklasser och för den som köper sin första smartphone kan säkert Lumia 710 vara ett alternativ.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Oldschool

  En utvecklare har hackat Apple Watch så att den kan köra Windows 95.

  3 maj 2016 - 08:00
 • Mobil 5/2016

  Iphone-test, en hel specialtidning om LG och LG G5 samt vår jämförelse av smartphones under tusenlappen hittar du i Mobil nummer 5.

  3 maj 2016 - 07:08
 • Språkrättning

  Ett patent från Apple beskriver ett nytt autorättningssystem där mottagaren ser vilket ord som har ändrats.

  3 maj 2016 - 06:00

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • HTC One S9

  Flaggskeppet fick i år bara heta 10 men HTC har inte släppt ”One” helt och hållet. Nu lanserar det taiwanesiska företaget HTC One S9.

  2 maj 2016 - 08:00
 • Nytt jobb

  Rick Osterloh har lämnat Lenovos Motorola för att återigen jobba hos Google.

  2 maj 2016 - 06:00
 • Vill glädja med innovation

  LG tar ett stort steg med lanseringen av toppmodellen G5. Vi har pratat med designern om tankarna bakom och tecknar dessutom historien om LG fram till idag och ser framåt.

  29 apr 2016 - 12:01

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!