Källor från danska utvecklingsavdelningen

"Nokia experimenterade med Android 2010"

Nokia var nära att släppa en mobil som kunde ha fått Android som operativsystem. Detta enligt tidigare Nokiaanställda i Danmark.

Publicerad Uppdaterad

Det är danska mobil.nu som intervjuat före detta anställda på Nokias avdelning för lyxmobiler i 8800-serien, som utvecklades i Danmark. De berättar om en mobil vid namn S8 som utvecklades under åren 2008 - 2010. Tanken med mobilen var att den skulle vara en lyxmobil i prisklassen 7000 kr, men ändå vara en verklig nyttotelefon med många funktioner.

Sett till specifikationerna var S8 snarlik den samtida N8, men med lite sämre kamera. Det innebär bland annat 3,5 tums pekskärm med gorillaglas. Däremot var det en öppen fråga vilket system som skulle användas. Nokia tittade på såväl Android som Symbian och Windows Mobile 6 och Meego.

- Android är flexibelt, och man kan göra egna appar, tjänster och skins till systemet. Nokia kunde mycket väl få systemet att köra, men nackdelen var att man inte kunde använda alla de tjänster Nokia hade på telefonen, berättar Lars Gudbrandsson, som var chef för Nokias danska utvecklingskontor vid tiden till mobil.nu.

Enligt anonyma källor tog utvecklingen av S8 drygt två år, och telefonen var 6-12 månader från att vara färdig när den lades ned. Projektet lades ned våren 2010, alltså före Stephen Elop blev vd för företaget och man valde att satsa till hundra procent på Windows Phone.

Läs hela artikeln (på danska) här.

Källa