Fungerar oberoende Flashstöd

Play SE: Tredjepartsapp för SVT Play

Många Android-användare har haft problem SVT Play-appen. Nu har svenska utvecklaren Christofer Persson skapat tredjepartsappen Play SE som fungerar helt oberoende Flashstöd.

Publicerad Uppdaterad

SVT:s nya, officiella SVT Play-app för Android har fått utstå en hel del kritik från användarna, bland annat i kommentarerna till appens Google Play-sida. Många användare upplever att de har problem med själva uppspelningen av videofiler samt kompabiliteten.

En av dessa missnöjda användare var svenske utvecklaren Christofer Persson, som till vardags driver mjukvaruföretaget Kantaris i Kina. Han bestämde sig då för att skapa en tredjepartsapp, som sedan fick namnet Play SE.

- Jag fick själv aldrig den nya officiella SVT Play-appen att fungera och väntade på en ny uppdatering i månader. Så till slut tänkte jag, hur svårt kan det vara att göra det själv?, säger han till Mobil.se.

I ett mejl till Mobil.se skriver Christofer Persson att Play SE kan spela upp videoklippen från SVT helt oberoende av Flash-stöd. Appen ska dessutom fungera både på enheter med ARVv6- och med ARMv7-processorer.

Christofer Persson (till v.), tillsammans med kinesiska kompanjonen Zheng "Dean" Si Lin, som också varit med i arbetet med Play SE.

Enligt Christofer Persson har responsen på Play SE varit positiv.

- Jag tror att många likt mig har väntat otåligt på att SVT skulle fixa problemen, säger Christofer.

Mobil.se har varit i kontakt med Gunnar Slott, produktägare för SVT Play. Han berättar att SVT är väl medvetna om kritiken mot SVT Play-appen till Android, och säger att den är befogad. 

- De bakomliggande orsakerna (till problemen, reds. anmärkning) är flera, men när det kommer till Android 4+ är tyvärr stödet för HLS (HTTP Live Streaming) instabilt på ett sätt som vi underskattat, skriver Gunnar Slott till Mobil.se

Han meddalar att SVT just nu arbetar med ny lösning för videouppspelning i Android-appen.

-Även denna lösning kommer dock säkerligen att behöva uppdateras, då det händer mycket på videosidan just nu, och Androidversionerna verkar innehålla många uppdateringar som rör video, fortsätter Gunnar Slott.

[Uppdatering] Play SE-appen har tagits bort från Google Play.  Ni kan läsa kommentarer från både Christofer Persson och SVT här.