Oväntat drag

Qualcomm släpper smartklockan Toq

Chiptillverkaren Qualcomm har precis presenterat en helt egen smartklocka, Toq, som använder sig en hel del av företagets egna tekniker.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte bara Samsung och Sony som håller på med smarta klockor. I ett något oväntat drag har Qualcomm beslutat sig för att inte bara skapa en egen smartklocka, utan även sälja den under eget märke. Det har förvisso hänt under historiens gång att Qualcomm sålt prylar under sitt eget märke, men det hör inte riktigt till vanligheterna när det kommer till rena konsumentprodukter.

Toq är en riktigt intressant skapelse ur fler perspektiv än vem som gör den. Skärmen utgörs av en 1,5 tum stor skärm med företagets Mirasol-teknik  Ursprungligen var tekniken tänkt som en slags konkurrent till e-ink, men efter många uppdateringar har det utvecklats till en mer traditionell skärmteknik, med rejäla strömbesparande egenskaper. Just skärmen kommer göra att klockan får en batteritid på uppåt två dagar, vilket i sammanhanget är ganska mycket sett till att både Samsung Galaxy Gear och ursprungsmodellen Motorola Motoactv gärna uppsöker en laddare dagligen.

Mirasol är inte den enda Qualcomm-tekniken under huven. Klockan är även bestyckad med trådlös laddning signerad företagets egen teknik Wipower. Som en liten extra bonus medföljer två bluetooth-snäckor för samtal och musik. Det är dock oklart om även de kör på Wipower-laddning.

När det gäller uppkoppling sköts allt via bluetooth till telefonen. Funktionsmässigt handlar den om ganska grundläggande funktioner som notifikationer, möjlighet att bekräfta mötesbokningar och svara på samtal. Själva kopplingen sker än så länge enbart till Android-telefoner och då mot version 4.0 eller högre av systemet. Gränssnittet i själva klockan är dock medveten gjort för att inte likna Android, utan bygger istället mycket på ett kortleksliknande gränssnitt. Klockan är även utrustad med en accelerometer, så rent teoretiskt skulle den kunna ägna sig åt enklare fitnessfunktioner. Det är däremot inte bekräftat om något sådant kommer finnas inbyggt från start.

Än så länge finns inga prisuppgifter eller lanseringsdatum för Toq, men vi jagar Qualcomm för att försöka få ur dem de uppgifterna. Det går däremot att anmäla sig på Toqs sajt för att få uppgifter om när klockan släpps och till vilket pris.

Det återstår att se om Qualcomms väljer att samarbeta med apputvecklare för att utöka klockans funktionalitet, men oavsett vad känns det som att klockan är riktigt intressant just tack vare användningen av Qualcomms egna tekniker. Vi återkommer så snart vi vet mer.