4G och retinaskärm

Så är Apples nya Ipad

Den har 4G och den har en retina-skärm med 2048 x 1536 pixel. Nya Ipad kommer till svenska butiker den 23 mars.

Publicerad Uppdaterad

Mycket av förhandsryktena kring nya Ipad stämde. Plattan kommer till svenska butiker den 23 mars, en vecka efter att den gör entré ibland annat USA, Storbritannien och Tyskland. De två stora nyheterna är att plattan har stöd för 4G och att skärmen nu är mer högupplöst enligt det som Apple kallar för Retina-skärm. Upplösningen är 2048 x 1536 pixel och pixeltätheten på nya Ipad är 264 pixel per tum och enligt Apples egen definition av vad Retina-skärm är så blir det tillräckligt tätt för att man inte ska kunna urskilja enstaka pixel när man håller den på "normalt avstånd" från ögonen.

För att appar ska kunna dra nytta av den nya skärmupplösningen måste de anpassas, men alla appar Apple skickar med är givetvis uppdaterade för att dra nytta av skärmen redan. Utöver stödet för 4G för uppkoppling klarar nya Ipad även turbo-3G i upp till 21 Mbit/s och 42 Mbit/s med så kallad DC-HSPA medan Apple anger maxhastigheten för 4G till 72 Mbit/s, alltså tio gånger snabbare än vad dagens Ipad 2 klarar. Kameran är också uppdaterad i Ipad och nu är kameran på baksidan på fem megapixel och den ska kunna filma i full-HD 1080 p. Dessutom har den autofokus vilket kameran i dagens Ipad 2 saknar.

Processorn i nya Ipad kallar Apple för A5X vilket ska visa att den har förbättrad grafikprestanda. I Ipad 2 sitter A5-processorn som är tvåkärnig, men A5X ska alltså vara snabbare på grafik.

Apple passade också på att uppdatera flera av sina egna appar. Imovie har fått en ordentlig uppdatering med storyboard och bättre redigeringsmöjligheter. Även Apples app Garageband har fått en uppdatering och Officeprogrammen Pages, Numbers och Keynote. En ny app är Iphoto för Ipad där man enkelt ska kunna bläddra bland sina foton och redigera bilder. Iphoto ska stödja bilder upp till 19 megapixel för redigering.

Till det yttre är det ytterst lite som skiljer nya Ipad från den tidigare modellen. Hemknappen är kvar och det finns inga direkt synliga skillnader varken till det yttre vi fått se eller i menyer och gränssnitt.

Samtidigt som Apple lanserar nya Ipad, som heter helt enkelt så, sänker man även priset på Ipad 2 som i USA får en prislapp på 100 dollar mindre än tidigare, en prissänkning som även väntas komma oss svenskar till del. Ipad 2 kommer att fortsätta tillverkas även framöver parallellt med nya versionen av Ipad.