Beta 1 i detalj

Test av Ios 10: Hetaste nyheterna

I Ios 10 kan du avinstallera många av de förinstallerade apparna och 3D Touch kan i de enheter det stöds visa mer information.
En hel del olika sätt att uttrycka sig har tillkommit i Meddelande-appen.
Istället för att svepa ska du nu trycka på hemknappen för att låsa upp. Ett svep öppnar istället vyn med widgets.
Musik och Kartor är uppfräschade medan appen Hem är helt ny i Ios 10 och används för att styra det smarta hemmet.

Med nya versionen av Ios erbjuder Apple en hel del nyheter, framför allt i apparna för meddelanden, bilder och med en ny låsskärm.

Publicerad Uppdaterad

Apple har släppt en första betaversion av Ios 10 till registrerade utvecklare och även om det är en tidig version så visar den en hel del nyheter, även ett par saker som Apple själva inte lyfte fram i sin presentation, men som ändå är av stor vikt. En sådan sak är att du numera kan ta bort förinstallerade appar som du inte vill ha. Det gäller till exempel Kalender, Kalkylator, Facetime, Mail och Väder-apparna. De apparna kan du radera precis som du raderar andra appar och ångrar du dig så har Apple gjort apparna tillgängliga i Appstore så du kan ladda ner dem när du vill ha dem tillgängliga igen. 

Låsskärmen
En av de tydligaste nyheterna vi upptäcker direkt i Beta 1 av Ios 10 är att du inte längre sveper över skärmen för att låsa upp telefonen. Istället används telefonens sensorer så att skärmen automatiskt tänds om du lyfter telefonen från bordet eller tar upp den ur fickan. Sedan trycker du på hemknappen för att låsa upp, antingen med fingeravtryck, låskod eller om du vill ha telefonen olåst och hamnar direkt på startskärmen.

Istället för att svepa ska du nu trycka på hemknappen för att låsa upp. Ett svep öppnar istället vyn med widgets.

Anledningen till att svepningen försvunnit kan vara att ett svep från vänster till höger på hemskärmen nu istället visar skärmen med widgets där du till exempel kan se vädret, senast använda apparna, nyheter och annat du väljer att ha där. Appen Nyheter finns fortfarande inte på den svenska marknaden, men i vyn här så ser jag till exempel nyheter från Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter och ett klick tar mig till respektive tidnings hemsida.

Genom att från låsskärmen svepa åt andra hållet hamnar jag direkt i kameran och trycker jag in koden eller använder fingeravtryck hamnar jag som sagt på startskärmen med alla ikoner. Där har funktionen 3D Touch fått fler användningsområden för de enheter som stödjer det. Nu kan appar visa information direkt i genvägarna och inte bara handlingsmöjligheter. Ett kraftigt tryck på väder-ikonen visar till exempel direkt väderprognosen för min position utan att jag behöver gå in i appen.

Smartare bilder

Bildappen i Ios 10 är smartare och skapar filmer samt identifierar objekt.

I appen Bilder där dina foton samlas visar ett hårt tryck min senaste autoskapade film. Ios 10 skapar nämligen sammanfattande filmer automatiskt utifrån de bilder och filmer jag tagit. I mitt fall skapades direkt när jag installerat betaversionen en höjdpunktsvideo med bilder jag tagit de senaste månaderna. Det här är ett exempel på att Bild-appen blivit smartare. För precis som Googles fotoapp, kan Apples app nu även känna igen människor och motiv och använda den informationen för att hjälpa dig hitta bilder. 

Mera meddelanden
Flest nyheter hittar vi i appen Meddelanden där ju Apples meddelandetjänst Imessage håller till.Det blev ingen Android-version av Imessage, ännu i alla fall,  som det ryktades innan presentationen men däremot ett stort antal nya sätt att utrycka sig i meddelanden till andra Imessage-användare. Mycket har man lånat från meddelandefunktionerna i Apple Watch. Det innebär att du nu kan rita små figurer i olika färger, skicka hjärtslag och trycka hårdare på skärmen för att få fram andra uttryckssätt. Apple öppnar även upp Imessage för apputvecklare, så redan i Beta 1 kan jag söka på webben efter bilder att bifoga, inkludera musik från Apple Music eller lägga till handskrift till meddelandet jag skickar. Det här kommer så klart utökas med fler funktioner nu när utvecklarna får tillgång till funktionen. Redan idag har Apple även bidragit med en hel del uttrycksfull grafik, så när jag skriver ”Grattis!” i ett meddelande fylls hela meddelandefönstret med konfetti.

 

En hel del olika sätt att uttrycka sig har tillkommit i Meddelande-appen.

Andra funktioner som autokomplettering finns dock inte med i Ios med svenska som inmatningsspråk. Med engelska som språk kan jag däremot skriva ” Peter's address is” och få förslag på rätt adress hämtad från min adressbok.

Ny app och ta bort appar
Appen som kallas Hem är en ytterligare nyhet i Ios 10 och utan att ha haft möjlighet att testa den i praktiken ännu kan vi konstatera att den samlar alla systemet möjligheter att styra det smarta hemmet. Det kan gälla larm, termostater, lampor och så vidare. Det är utöver en del andra appar vi redan nämnt också en av de förinstallerade appar som man som användare kan radera från Ios 10 och senare installera från Appstore om man ångrar sig.

I Ios 10 kan du avinstallera många av de förinstallerade apparna och 3D Touch kan i de enheter det stöds visa mer information.

Många små uppdateringar
Utöver de påtagliga nyheter vi redan nämnt har en rad appar fått nya funktioner. En av de mer omfattande uppdateringarna har Apple Music fått, med ett till stora delar nytt utseende som gör appen mindre rörig än tidigare. Apples Kartor har även de fått en del nya funktioner och kan själv nu föreslå var den tror att du vill ta dig.

Musik och Kartor är uppfräschade medan appen Hem är helt ny i Ios 10 och används för att styra det smarta hemmet.

Ser man på uppdateringen som helhet är det dock inga stora uppdateringar i klass med till exempel Ios 7 och att Apple presenterar detta som den största Ios-uppdateringen någonsin känns inte motiverat.