Identisk men annorlunda

Testrapport: Apple Iphone 4S

Till det yttre är Iphone 4S nästan identisk med föregångaren Iphone 4 och insidan skiljer sig inte mycket den heller. Ändå bjuder Iphone 4S på överraskningar.

Publicerad Uppdaterad

I Iphone 4S sitter de flesta nyheterna i mjukvaran iOS 5 som även finns till Iphone 4 och tidigare modellen Iphone 3GS. Med sin snabbare processor ska allt dock gå snabbare i Iphone 4S och dessutom har du till exempel en ny bättre kamera med förbättrad optik och bättre upplösning, alltså fler megapixel och skarpare video. Siri, en röststyrd assistent som hjälper dig genom att svara på dina frågor och uppfyller dina önskemål finns också här, men den är inte aktiverad när du väljer svenska som språk i telefonen. Aktiverar du den själv får du göra det manuellt och då är det engelska som gäller när du ska prata med henne.

De främsta skillnaderna mellan Iphone 4 och Iphone 4S är kamera, processor och Siri. Kameran i Iphone 4S släpper in mera ljus och det gör att man får mer täckning både i de mörkaste och de ljusaste delarna av en bild. Tidigare har Iphone 4 kompenserat för sina brister genom att erbjuda HDR-läge i kameran och det finns även i Iphone 4S, men nu är behovet av den tekniken lite mindre. HDR som innebär att tre bilder med olika exponeringsinställningar tas och sedan kombineras till en bild innebär ju bland annat nackdelen att rörelser i bilden snabbt ger upphov till fula dubbelexponeringar och dessutom ibland resulterar i väldigt onaturliga färgtoner. Testbilderna nedan är utan HDR och du kan klicka på bilderna för att få upp dem i originalstorlek.

Den här bilden är tagen med Iphone 4

Den här bilden är tagen med Iphone 4S

Skillnaden i hastighet mellan Iphone 4 och Iphone 4S är svårare att märka. I regelrätta tester, som till exempel om man går till Webkit.org och testar prestandan för javascript visas stora skillnader, men när man surfar runt på vanliga sidor är skillnaden marginell. Samma sak gäller att starta appar och när jag räknar samman krävande appar som ska starta och webbsidor som ska visas så är ofta Iphone 4S inte mer än 10 – 15 procent snabbare.

Siri, assistenten i Iphone 4S som svarar på dina röstinstruktioner finns ju bara till Iphone 4S, så det gör den onekligen unik. När man provar Siri är det engelska som gäller och det kan ju fungera bra i vissa sammanhang. Klart är att det fungerar bra även i lite sorliga miljöer, men det blir betydligt svårare om någon pratar samtidigt i din närhet och Siri har väldigt svårt för svenska namn, vilket kan ställa till en hel del problem.

I nummer 11 av Mobil hittar du det fullständiga testet av Apple Iphone 4S med mer ingående jämförelser och slutsatser. Iphone 4S börjar säljas i Sverige om en vecka, den 28 oktober.

Fakta Apple Iphone 4S

Processor: Apple A5 dubbelkärnig

Kamera: 8 megapixel med autofokus, ansiktsfokus, videoinspelning med bildstabilisering i full HD-upplösning 1080p.

Operativsystem: Apple iOS 5

Minne: Finns i 16, 32 och 64 GB

Pris: 5795 kr olåst från Apple

I butik: I Sverige 28 oktober