Ingen Iphone 5

Iphone 4S till Sverige 28 oktober

Apples har just lanserat Iphone 4S vid sitt huvudkontor i Cupertino. Här finns också vår rapportering minut för minut om lanseringen där när nye VD:n Tim Cook presenterade nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Apples VD Tim Cook har lanserat Iphone 4S, en telefon som till det yttre ser ut som Iphone 4, men som trots det rymmer en del nyheter under skalet. Kameran är till exempel förbättrad och processorn gör att telefonen jobbar snabbare. Dessutom finns den avancerade röststyrningstjänsten som gör att du kan styra många funktioner med rösten och slipper skriva.

Fördjupningsartikel: Läs om allt nytt i Iphone 4S här.

Fördjupningsartikel: Läs mer om röststyrningstjänsten här.

Minut för minut från lanseringen nedan

Nedan ser du vår rapportering minut för minut. Du läser den enklast genom att börja i botten av sidan och läsa kronologiskt. 

20.40 Presentationen slut, ingen "one more thing".

20.35 Iphone 4S kommer i tre minneskapaciteter 16, 32 och 64 GB. Priset i USA är 199, 299 och 399 dollar. I butik i USA 14 oktober, i Sverige 28 oktober. Samma dag som den kommer till USA finns telefonen även i butik i i Kanade, Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan.

20.33 Nu visas en reklamfilm för Iphone 4S så det tyder ju på att lanseringen börjar närma sig sitt slut.

20.26 Det verkar som meddelanden, musikspelaren, telefonin, kalender, påminnelser, kartor, e-post och väder är de appar som kan röststyras på det här sättet. Kartorna uppges fungera bara i USA. Funktionen kommer på engelska, franska och tyska och är än så länge i betaversion. Inte svenska alltså.

20.25 Tekniken bakom Siri är från början utvecklad med stöd av DARPA, den amerikanska militärens forsklningsorganisation 

20.22 Du kan be Siri ställa alarmet imorgon klockan sex elelr boka ett möte och Siri skriver in uppgifterna i kalendern. Funktionen är alltså integrerad i flera appar. Den kan även söka på nätet och till exempel ge dig svaret på vad en valutakurs står i just nu. Och det verkar faktiskt funka förbluffande bra. I alla fall på engelska.

20.17 Den rösttyrning som ryktats om presenteras nu. Assistenten i teleofnen får frågan vad det är för väder och Scott frågar i vanligt talspråk. Assistenten i Iphone svarar med aktueklt väder för Cupertino. Han frågar även om han behöver en regnjacka idag och assistenten svarar. Apple köpte ganska nyligen in tekniken bakom Siri och nu kommer den altså till användning. Tekniken demonstreras genom frågor om grekiska restauranger som ger vägbeskrivning direkt i telefonen. Siri kan också läsa upp dina meddelanden.

20.14 Kameran anävnder sig av en bildprocessor i A5-chippet och bland annat den gör att kameran numera kan ha ansiktsigenkänning och automatiskt placera fokus där.

20.13 Nya Iphone 4S klarar också av att spela in film i full hd 1080p. Den har också någon typ av bildstabilisering som kan aktiveras vid filmning.

20.12 4S ska också klara av vad Apple kallar Air play mirroring. Det betyder att bilden på telefonen ska kunna speglas på en större skärm eller tv via till exempel en Apple TV.

20.11 Kameran som alltså är på 8 megapixel ska starta betydligt snabbare än tidigare, på ungefär en sekund. Kameran ska enligt Apple ha 26 % bättre automatisk vitbalans.

20.09 En annan nyhet i i 4S är att den klarar både CDMA och GSM-standarden enligt Apple gör den det till en riktig världstelefon. I Sverige använder vi GSM-standarden och för oss svenskar är nyttan med CDMA-stödet högst begränsat eftersom GSM är den klart vanligaste standarden.

20.06 Kameran i nya Iphone har precis som förhandsryktena säger en 8 megapixel sensor. Det är en bakbelyst cmos-sensor. Som ska klara av att hämta in 73 procent mer ljus än sin föregångare. Specifikationerna påminner om dem i Sony Ericssons Arc och ett tidigt rykte gjorde gällande att det var just Sonys bildsensor som skulle användas. Det är dock inte bekräftat.

20.04 Den nya Iphone 4S ska också klara av högre nedladdningshastigheter. I stället för 7.2 Mbps som Iphone 4 så ska S klara det dubbla. Dvs 14.4 Mbps

20.03 Antennen som Apple blev så kritiserade för i Iphone 4 har designats om. Nu kan telefonen "intelligent" växla mellan två antenner för att sända och ta emot.

20.02 Nu pratas det om batteritiden på den nya 4S. Den ska klara av 8 timmars prat i 3G -nätet och 14 timmar i 2G-nätet. Att surfa i 3G-nätet ska fungera 6 timmar och om du kör på Wifi ska det klara sig i 9 timmar. Videouppspelningen ska gå i 10 timmar och musik i 40.

19:57 Phil säger att insidan är helt ny, men skalet ser onekligen ut precis som Iphone 4. Den har som väntat a5-processorn som gör den upp till dubbelt så snabb. Grafiken ska vara sju gånger snabbare än nuvarande Iphone 4. Apple demonstrerar det hela med spelet Infinity Blade för att visa hur snabbt allt går.

19.56 NYA IPHONE 4S

19.51 50 minuter in i keynoten och fortafarnde ingen Iphone. Tim är långsammare än vad Steve var. Ny Ipod nano kan beställas direkt idag i 8 och 16 GB. Den nya Ipod Nano ska kosta 129 dollar för 8 gigabytes versionen. Även Ipod Touch visas upp, men i båda fallen ser det ut som Apple bara sänkt priset på de befintliga enheterna. Ipod Touch kostar 199 dollar för 8 GB. Nya Ipod touch kommer i en vit och en svart version.

19.49 Efter genomgången av iOS får Phil Schiller komma upp på scen och prata om Ipod. Höstlanseringen från Apple är ju traditionellt fokuserad på just Ipod.

19.48 Liksom iOS 5 släpps även iCloud den 12 oktober, men iTunes Match för att ha din musik i molnet blir baar tillgängligt i USA. Det verkar inte som om Apples nya musiktjänst Match kommer att komma till Sverige förrän i början av nästa år

19.43 Find my friends är en funktion i nya Ios som inte visats tidigare. detsamma gäller möjligheten att hitta inte bara sin Iphone och Ipad utan även datorer. Find my friends gör att du kan dela sin position med dina vänner under en begränsad tid. Efter en dag så avslutas positionsdelningen automatiskt och det lämpar sig nog bäst  för att till exempel kunna hitta varandra under ett stort event.

19:41 Icloud fungerar även för att ta backupp på din telefonbok och kalenderinlägg. Det känns som att Apple närmar sig Google när det gäller strategin för att allt ska finnas i molnet

iOS 5 för den som uppgraderar sin befintliga telefon kommer att finnas tillgängligt den 12 oktober. Det finns då tillgängligt för Iphone 4, Iphone 3GS, Ipad 2 och Ipad samt senaset versionerna av Ipod Touch.

19.36 Eddy Cue tar över på scen och berättar mer om iCloud. Du kan göra backup till iCloud istället för till din dator och bilder, kalender och enskilda appar kan utnyttja det lagringsutrymme du får hos Apple. Eddy påminner om att det går att hämta musik och annan media när som helst på vilken av dina Ios-prylar som helst. Även dokument kommer att kunna läggas i Apples moln och pushas till Ipad eller Iphone. Även böcker och appar kommer att hamna i molnet.

19:30 Scott går igenom funktioner i iOS 5 och dit hör bland annat notification center som visar sms, mms, kalenderposter, push-notifieringar, ja allt som telefonen vill påminna dig om samlat på ett ställe.Tidningskiosken är en annan nyhet i iOS5 som gör att du kan få nya nummer av digitala tidningar nedladdade direkt så snart en ny utgåva kommit ut. Som tidigare rapporterats är Twitter integrerat så att du kan till exempel skicka en bild direkt från kameran till Twitter utan att gå in i en app.

19.26 En ny app släpper Apple själva den 12 oktober. Du kan då skapa dina egna gratulationskort i telefonen och få dessa utskrivna och postade. Det ska kosta 4,99 dollar att posta ett kort till Sverige och "resten av världen, men bara 2,99 inom USA. Du skapar alltså kortet och Apple ser till att det skrivs ut och postas.

19.22 Scott Forstall kommer upp på scenen och det betyder att det ska pratas iOS 5, operativsystemet i Iphone. Det finns 140 000 Ipadappar nu. Det laddas ner en miljard appar per månad och det har gjorts 18 miljarder nedladdningar från Appstore. Tre miljarder dollar har betalats ut till apputvecklare för köpta appar.

19:20 Tim går vidare med att prata om Ipad och nämner att alla stater i USA har pilotprogram för att se hur Ipad kan användas i skolan. Han nämner också hur Ipad används av piloter för att reducera vikten på sin dokumentation. Även i den amerikanska sjukvården verkar Ipad ha fått ett rejält forfäste. Enligt Cook tetsar 80 procent av de amerikanska sjukhuset sätt att använda Ipad.

19:14 Det har spekulerats om att Apple ska sluta tillverka Ipod Shuffle och Ipod Classic. Tim berättar att Ipod fortfarande är en väldigt viktig produktkategori för Apple och att nästan hälften av alla som säljs går till någon som köper sin första Ipod. När det gäller Iphone så poängterar Cook att kunderna som köper den är nöjda. Fortfarande har dock Apple bara 5 procent av den globala mobilmarknaden. Man kan tolka det som att Apple vill sluka en större kaka.

19:08 På plats uppfattas Tim Cook som avslappnad trots att det är hans första tillfälle då hans å här publikt ska fylla Steve Jobs skor. Nu talar han om OS X Lion och om han håller sig till traditionerna börjar han prata nya Iphone ungefär 19.40.

19.04 Presentationerna inleds alltid med en tillbakablick och Cook pratar till exempel om att Apple öppnat nya butiker i Kina och Los Angeles.

19.02 Tim Cook, Apples nya VD har kommit ut på scen. Det här är hans första lanseting sedan han tog över officiellt efter Steve Jobs. Han pratar om att det var på samma plats som man första gången visade upp Ipod, musikspelaren som enligt Cook revolutionerade sättet vi lyssnar på musik.

Samtidigt som Apple nu inleder sin presentation kommer uppgifter om att Apple i Japan av misstag publicerat uppgifter om en Iphone 4S. Vi får se om det är så den nya telefonen heter!