Läs testet

Smarta hemmet

Intervju

Vill ta hjälp av Spotify

Yanmin Wang ansvarar för Huaweis produktutbud i Norden och Europa och vill förinstallera populära appar i telefonerna.

Publicerad:

2 jan 2016 - 07:30

Uppdaterad:

2 jan 2016 - 07:30

Jag träffar Yanmin Wang i närheten av Huaweis huvudkontor i Shenzhen. Han har varit med och etablerat Huawei som en mobilaktör att räkna med och har idag ansvar för produktportföljen i Norden och Europa. Han berättar att man idag huvudsakligen använder metall som material i telefonerna men att man kompletterar med plast i vissa sammanhang för att förbättra mottagningsegenskaperna. Framöver kan man komma att använda material som kombinerar plastens möjligheter till bra mottagning med metallens premiumkänsla. Men det är inte bara där han ser förbättringspotential. Han räknar upp en rad olika områden där han tycker att det finns förbättringspotential, till exempel kamera och skärm. Även inom mjukvara ska telefonerna bli smartare och lära sig baserat på hur du använder din telefon. Här ska Huawei flytta fram positionerna säger han. Idag arbetar Huaweis lokala mjukvaruutvecklare i Norden framför allt med bolagets egen plattform, men med tanke på att lokala företag i Sverige och grannländerna är framstående internationellt vill han gärna samarbeta i större utsträckning.

– I Sverige finns ju populära musiktjänsten Spotify som vi skulle kunna integrera i våra enheter. Vi har inlett diskussioner med dem, även om diskussionerna ännu är på ett tidigt stadium, berättar han. 

Anledningen till att man vill integrera appar från start är enligt Yanmin Wang att få användare vill ladda ner appar utan hellre ser att allt är förberett redan när man startar telefonen för första gången. Det här ser vi uttryck för i Huaweis senaste Mate S där Facebook, Twitter och Todoist är förinstallerade, liksom åtta olika spel. Bland dessa finns Asphalt Nitro, Spider-Man, och Dragon Mania, alla från spelföretaget Gameloft.

Du tror inte att användare kan bli irriterade över att det finns appar installerade som de inte har något intresse av att använda?

- Vi vill erbjuda en ren mjukvara, så det handlar bara om ett starkt begränsat antal appar. Användaren ska ha friheten att välja själv.

Utvalda av Google
Idag är Huawei aktuella som leverantör av den nyligen släppta Nexus 6P som kombinerar Googles rena Androidgränssnitt utan tillägg med en hårdvara som ska lyfta fram funktionerna som Android kan erbjuda. För den som är tekniskt intresserad anser Yanmin Wang att Nexus 6P kan vara det bästa valet, men för de flesta tror han att Huaweis eget gränssnitt Motion UI som är tänkt att förenkla är att föredra. Det samlar till exempel alla appar direkt på startskärmarna utan en separat meny där alla appar syns. 

Tittar han framåt så märks det att tekniken Force Touch är något han ser stor potential i, åtminstone av de saker han kan prata öppet om idag. Tekniken introducerade Huawei i telefonen Mate S, men den finns bara i premiummodellen av telefonen och den modellen har inte släppts i Sverige.

– Idag är vi det ledande företaget på Force Touch bland Androidtillverkare. Framöver är det möjligt att fler tillverkare börjar använda den tekniken. Jag hoppas vi kan integrera tekniken även i enheter med lägre prislapp framöver. Det här är en viktig teknik för oss och det öppnar upp för flera nya funktioner och appar.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Anniversary Edition

  Enligt både privat- och företagskunder ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha gjort vissa tredjepartswebbkameror obrukbara.

  24 aug 2016 - 06:56
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Bekräftat

  Mike Wang, Nokia-chef i Kina, har bekräftat att nya Nokia-enheter kommer att avslöjas under årets sista kvartal.

  22 aug 2016 - 10:00
 • Första bilderna

  Två nya versioner av Fitbits träningsarmband, Charge respektive Flex är på ingång.

  22 aug 2016 - 08:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!