Läs testet

Smarta hemmet

Lurar med stort ljud

Jämförande test: 12 grymma hörlurar

Vi har testat ett dussin vassa musikheadset – både med och utan sladdar.

Publicerad:

27 nov 2014 - 11:49

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 13:08

För några år sedan var det mobiltillverkarna som dominerade när det gäller musiklurar med headsetfunktioner. Nu har marknaden blivit mer specialiserad och mobiltillverkarna drar ned på originaltillbehören medan hifi-märkena kompletterar fler och fler av sina produkter med mobilfunktioner. I testet hittar vi både klassiska audio-märken som Sennheiser, Bose och Bowers & Wilkins och tillverkare som startat med siktet inställt på musik i mobilen. Gemensamt för produkterna i testet är att det handlar om rejäla lurar. Samtliga har högtalarelement på 40 eller 50 mm.

AKG K845 BT


Hörlurarna från AKG har inte lika mycket personlighet som andra produkter i samma prisklass – åtminstone inte utvändigt. De mjuka delarna är klädda i syntetmaterial, så de känns väldigt varma efter en stunds lyssnande. Ljudet är neutralt och förstärker inte basen nämnvärt när mobilen spelar med helt platt equalizer. De stora högtalarmembranen gör att K845 kan spela både högt och djupt utan att kontrollen går förlorad. Lurarna klarar utan problem partier där musiken innehåller många lager. Detaljerna går fram och det låter aldrig grötigt. Den raka frekvensgången gör dock att ljudet nästan låter lite kallt om man inte lägger på ett par dB förstärkning i basen och de lägre diskantbanden. Bygeln är bred och övergången till lurkåporna består av rejäla – nästan överdimensionerade – leder i metall. Det ger ett tåligt intryck. Det finns små knappar utmed kanten som gör det möjligt att pausa musiken och justera volymen, men det går inte att byta låt eller spola. NFC-stödet gör det enkelt att koppla lurarna till Android- och Windowsmobiler. Det finns dock ingen logga som talar om var chipet sitter, så första gången måste man konsultera manualen eller gissa sig fram. Tyvärr ingår ingen väska, men det går att vrida kåporna 90 grader och lägga hörlurarna platt i packningen.

+
Tålig konstruktion
Detaljrikt ljud

-
Varma mot öronen
Snålt med tillbehör

Astro A38

Astro-lurarna har en design som för tankarna till 70- och 80-talets science fiction. Den primära målgruppen är datorspelare, men headsetet fungerar även för musik och har ett bra frekvensomfång. För att hålla nere fördröjningarna används AptX med »low latency«-tillägget – ett plus både för samtal och spelande. Musikljudet har en viss förstärkning i basen, men hörlurarna spelar annars neutralt. Detaljrikedomen når inte riktigt upp till samma nivå som de bästa modellerna i testet, men mikrofonljudet är utmärkt så A38 är ett bra val om du även vill kunna föra telefonsamtal. Astro A38 har aktiv brusreducering som släcker ut omgivningens ljud. Den genererar en del eget brus som hörs om man råkar slå på funktionen i tysta rum, men musikåtergivningen försämras inte och där den behövs fungerar dämpningen bra. För att göra lurarna unika kan man byta skalen på kåpornas sidor. Det finns ingen sladdingång, så det går bara att använda lurarna tillsammans med bluetoothprylar.

+
Bra mikrofonljud
Kan spela högt

-
Saknar sladdanslutning

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Bästa appen för att hitta rätt

  Räcker mobilens inbyggda kartor eller bör man spendera några hundralappar för att få de bästa funktionerna? Vi jämför Google Maps och kartorna från Apple och Microsoft med såväl gratisalternativ som premiumappar.

  22 jun 2016 - 12:00
 • Fullsatt i finrummet

  Vi har tittat närmare på modellerna som just nu erbjuder maximal prestanda och flest finesser.

  3 jun 2016 - 12:00
 • Ricoh Theta S vs. 360fly

  Både Samsung och LG kommer snart ut med egna kameror som ska filma i 360-grader. Tanken är att du ska kunna se filmerna i ett vr-headset, men vi har testat två vr-kameror som filmar i 360-grader redan nu.

  16 mar 2016 - 11:33

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!