Aldrig mer batteritorsk
Få saker är så irriterande som att drabbas av ett tomt batteri mitt i det där superviktiga samtalet. Men det finns en mängd produkter som kan lösa problemet, allt från små, smidiga prylar som lätt går ner i fickan till stora solcellsladdare för fjällvandringen. Innan man köper är det viktigt att kolla upp så att det följer med en kontakt som passar till den mobil man har. Det brukar det göra om man har en mobil från någon av de stora tillverkarna, men man ska inte ta det för givet.
Isun BattPak Battery Charger
Det här är inte bara en nödladdare utan också en batteriladdare som kan ladda upp till 10 batterier samtidigt, vilket kan vara användbart i sig. Batterierna kan vara av typen R03 eller R06. Ladda kan du göra från ett 12-uttag eller från ett vanligt vägguttag. Det är dock inte förmågan att ladda batterier som gör den riktigt användbar utan det faktum att när batterierna är laddade kan man ta med den och koppla till sin mobil eller handdator. En nackdel är att den är relativt stor, måtten är 19x7,5x3 centimeter. Med 10 batterier väger den lite grann också, vilket understryks av att den har ett handtag som man ska bära den i.
Hur länge man klarar sig på en uppsättning batterier varierar förståss mellan olika telefoner men den här laddaren bör höra till de mer kraftfulla alternativen på marknaden.
Pris: cirka 300 kronor
www.icpsolar.com www.icpsolar.com>
/>
Isun Portable Solar Charger
BattPack från Isun kan kopplas till den här utvikbara solcellsladdaren. Givetvis fungerar den här laddaren även genom att direkt ladda upp mobiltelefonen eller handdatorn. Under gynsamma förhållanden kan den ge en hel del kraft, eftersom den även ska kunna användas för att driva apparater som kräver 12 volt. Den är dock ganska stor och inget som man har liggande i fickan för att plocka fram när man behöver. Hopfällbar är den 184x114x32 millimeter. Det här är en laddare för den med höga krav och det visar sig också på priset; 600 kronor.
Pris: cirka 600 kronor
www.icpsolar.com www.icpsolar.com>
/>
Reload Mobile Emergency Battery
Ser ut som lite som en första hjälpen-kudde för mobilen och är det i praktiken också. Det skulle också kunna liknas vid en engångsladdare. Den kan i och för sig användas flera gånger, men när det kapacitet är förbrukad är det bara att slänga bort den. En laddning ger mellan 30 och 60 minuters taltid. Den går att använda hur många gånger som helst till den är förbrukad, men man måste vänta minst 2 timmar mellan användningstillfällena. Om ens mobilbatteri är helt slut krävs först 5 minuters laddning efter att man anslutit Mobile Emergency Battery.
Pris cirka 69 kronor
www.saftpro.com
Reload Mobile Battery Charger
Det här är en lite annorlunda typ av nödladdare. Den kan snarare liknas vid ett extra batteri. Du laddar nämligen upp den med den vanliga laddaren som du använder till din mobil. Sedan bär du den med dig tills din mobil behöver laddas upp. När du då kopplar in den ska kraften i laddaren räcka betydligt längre än för att ringa ett eller ett fåtal korta samtal. Exakt hur länge varierar mellan olika mobiler och är också beroende av vilken kondition som mobilens batteri är i. I praktiken kan man dock säga att prestandan ligger närmare ett extrabatteri än den vanliga sortens nödladdare.
Pris: 210 kronor
www.saftpro.com
Soldius Solar Bag
Golfbanan kan vara ett av de ställen där ett tomt batteri kan ställa till förtret. Men givetvis finns en speciallösning för denna situation, Det holländska företaget Soldis säljer speciella golfbagar med inbyggda mobilladdare. Mellan 299 och 799 dollar, kostar de olika modellerna av golfbag. Det motsvarar priser på mellan 2300 kronor och 6200 kronor beroende på modell. Laddaren drivs givetvis av solceller placerade på bagens sida. Nu behöver man som tur är inte vara golffantast för att kunna dra nytta av den här utmärkta idén. Soldius säljer också ryggsäckar och väskor med inbyggda solpaneler. Med dessa kan man se till att ha mobilen på konstant laddning så länge man befinner sig utom- eller inomhus i tillräckligt starkt ljus och kan ha sin väska med sig.
Pris: motsvarande 2300-6200 kronor beroende
www.mysoldius.com
Electrilite
Med Electrilite kan du prata hur länge du vill. Det vill säga, du kan fortsätta prata så länge du orkar veva. Laddaren drivs nämligen med hjälp av en dynamo som vevas. Om du vevar i tre minuter så räcker det till för mellan 2 och 8 minuters pratande. Du behöver inte veva speciellt fort, 2-3 varv i sekunden räcker, att veva snabbare påskyndar heller inte laddningen. Om du inte har något akut behov av att ladda mobilen kan du istället använda Electrilite för att lysa upp tillvaron. Den är nämligen en kombination av mobilladdare och ficklampa. En minuts vevande räcker till 30 minuters sken. Electrilite har måtten 89X57X25 millimeter och tål att utsättas för väta i måttliga mängder. Passar till samtliga Nokia-modeller
Pris: 269 kronor
www.useyourhead.e-butik.se/
USB-laddare
Inte en specifik mobilladdare men flera mobiltelefoner fungerar om de får ström från datorns usb-port. Har du en mini-usb-ingång på telefon och en adapter bör du kunna hålla liv i din telefon tillräckligt länge för att ringa det där nödvändiga, men inte allt för långa, samtalet. Laddaren drivs av 4 st R6-batterier
Pris: 79 kronor
www.teknikmagasinet www.teknikmagasinet>... />
Mobile Rescuer
Det är kanske den allra enklaste typen av nödladdare. Den drivs av fyra R6-batterier och det är ingen större kraftreserv man bär med sig i fickan om man har en uppsättning batterier. En fördel är dock att man kan ladda upp med flera uppsättningar batterier om man vet att man ska vara utan tillgång till eluttag under längre tid men ändå kan behöva använda telefonen en del. Ingen större kapacitet alltså men ett viktigt samtal behöver inte ta slut när mobilbatteriet gör. Ett fyrpack R6-batterier går ju dessutom att köpa nästan var som helst. De ska ge kraft motsvarande 30-60 minuters samtal.
Pris 98 kronor
www.clasohlsson.se www.clasohlsson.se> />
iGo
Fungerar precis som Mobile Battery charger som en sorts extrabatteri som man laddar upp i förväg. En skillnad är att iGo ska kunna användas till annat än mobiltelefoner och ge större effekt. Det medför att den också är något större, närmare bestämt har den måtten 22x80x53 millimeter. Något annat som utmärker iGo är urvalet av kontakter för att ansluta den till mobiler och andra enheter. Istället för att det följer med en uppsättning kontakter får man köpa exakt den eller de kontakter man behöver separat. Varje kontakt kostar omkring 50-lappen så det kan bli dyrt om man har flera apparater, men samtidigt är chansen att hitta rätt kontakter till sina bärbara prylar störst om man skaffar iGO
www.igo.com
Pris: cirka 500 kronor för huvudenheten, ca 50 kronor per kontakt