Apptest: Ressaldo

Appen kan läsa ditt busskort

Med appen och rätt Androidmobil (det funkar inte med alla) kan du läsa av en hel del information genom att hålla busskortet mot din telefon.

Publicerad Uppdaterad

Lokaltrafikbolag som SL, Skånetrafiken, Västtrafik och många andra använder idag plastkort med NFC för både månadskort och klippkort. Det finns fördelar jämfört med papper och stämplar, men vill du se hur många resor du har kvar på ditt kort, eller när ditt månadskort går ut krävs en läsare som visar det. Här gör appen Ressaldo entré. Ressaldo är en rätt så unik app som utnyttjar NFC-chippet i Androidtelefoner för att göra något riktigt innovativt. Det är ju egentligen konstigt att inte fler av bolagen som driver kollektivtrafik utnyttjat möjligheten med NFC-tekniken som många mobiler idag har. Det har däremot utvecklaren av Ressaldo appen gjort. Genom att hålla ditt kort mot telefonen några sekunder så läses informationen som lagrats på kortet av och du kan se all information direkt i appen. Det syns när du måste ladda på ditt månadskort för att kunna fortsätta resa och det syns hur mycket pengar du har kvar på ditt klippkort. När vi testar så märker vi att vi får ut mer eller mindre information beroende på vilket kort vi läser av. Ett nyare kort från samma resebolag ger mer information än ett äldre. Utöver den grundläggande informationen om när ditt månadskort måste laddas på och hur mycket pengar du har i reskassan kan vi även få information om när och från vilken resezon den senaste resan inleddes.

Varning för fördröjning
Apputvecklaren varnar själv för att informationen som presenteras kan vara missvisande och förklarar anledningen. Den information som presenteras är den som finns lagrad på kortet och om du till exempel laddar kortet via internet kan den laddningen därför saknas. Informationen i de fallen laddas in på kortet nästa gång du lägger det på en av bolagets kortläsare. 

Det är funktionen som är central i den här appen och de brister som finns där är till stor del utanför apputvecklarens kontroll. Anledningen är helt enkelt att resebolagens NFC-teknik som är relativt gammal inte kan läsas av många telefoner. 

Funkar inte på alla telefoner
Apples Iphone använder NFC bara för den egna tjänsten Apple Pay så det diskvalificerar den telefonen, men även många Androidtelefoner är värdelösa i det här sammanhanget. Enklast är att titta på sidan ressaldo.se och se vilka telefoner som fungerar, men generellt så ska alla Sony-mobiler stödja tekniken, HTC med undantag för One A9, senaste Nexus-lurarna och nyare Huawei-mobiler. Bland de telefoner som inte kan användas märks äldre Nexus-modeller samt de flesta Samsungmodeller. Appen i sig är gratis så det skadar inte att prova om du är osäker över just din telefon. Det kan ta någon eller några sekunder att läsa av kortet och appen kan till och med starta själv så fort den känner av att ett resekort lagts mot telefonens NFC-chip. I appen presenteras informationen i olika kort och det tillsammans med annonser som du kan välja bort genom att betala 19 kronor som en engångssumma. Annonserna stör dock inte så det känns inte som en nödvändighet.