Efter lanseringen

Det fick vi inte i nya Ipad

Som alltid inför Apples lanseringar fanns det många rykten och förhoppningar om vad företaget skulle visa upp igår kväll. Vi tittar närmare på ryktena som inte infriades.

Publicerad Uppdaterad

Ja, vi fick se nya Ipad Air och den väntade Ipad Mini nu med den högupplösta Retina-skärmen. Att Apple samtidigt valde att göra sina egna program som tidigare kostat pengar gratis var lite oväntat, och inget som ryktena innan talade något om. 

Ingen fingeravtryckssensor

Den största nyheten i Iphone 5S är fingeravtrycksläsaren och det var många som trodde att den liksom den snabbare A7-processorn skulle komma även till Ipad och Ipad Mini. Nu fick vi nöja oss med processorn och får kanske vänta till nästa uppgradering innan även Ipad får fingeravtrycksläsare.

Ingen guld-Ipad

Den version av Iphone 5S som det varit störst efterfrågan på är den guldfärgade och många trodde att den färgen skulle leta sig även till skalet på nya Ipad. Istället fick vi de två färgerna rymdgrå och silver, alltså två av tre Iphone 5S-färger.

Inga speltillbehör

I Ios 7 finns stöd för externa spelkontroller och framförallt för Ipad kan det visa sig viktigt (ännu viktigare för en eventuellt kommande och utvecklad Apple TV). Inte heller något sådant fick vi se igår.

Inga stora Ios-nyheter

När Ios 7 första gången lanserades var det med funktioner för Iphone och det dröjde innan versionen för Ipad fanns tillgänglig. Den hoppfulle kunde tro att Apple därför jobbade med fler unika funktioner för den större skärmen i Ipad. De skulle i så fall möjligen lanserats igår, men något sådant fick vi inte se. Däremot nya versioner av Apples egna program för Ios som Keynote, Pages, Numbers och Iphoto, Imovie, Podcasts och Garageband.

Ingen klocka

Det var en högoddsare, men chansen fanns ju att Apple redan nu skulle lansera sin klocka som det ryktats att man har under utveckling. Flera rekryteringar har till exempel pekat på det.

Så vad är då nästa steg? Ipad Mini och Ipad i fjärde generationen lanserades båda för ganska precis ett år sedan och det är alltså de modellerna som nu fått uppföljare. Ipad Mini kommer dock att fortsätta säljas paralellt med den nya Ipad Mini med Retinaskärm. Apple har under Ipad-familjens livslängd uppdaterat produkten en gång per år med undantag endast för Ipad 2 som lanserades bara ett knappt halvår efter att original-Ipad kom ut. Får vi se en snar uppdatering är det kanske med Touch ID även för Ipad och Ipad Mini.