Första intrycket av Sony Ericsson Satio

Om ett par veckor ska Sony Ericsson börja sälja den första mobilen med 12-megapixelkamera - Satio. Och efter att vi hittills spenderat några dagar med Satio så känns kameran som den mest positiva överraskningen.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Samsung blivit försenade med sin "Pixon12" verkar alltså Sony Ericsson bli först med 12 megapixlars upplösning på en mobilkamera. Megapixel-hysterin är förstås överdriven, men bortsett från pixelmångden så känns Satio riktigt bra.

Faktum är att jag under mina första dagars plåtande med Satio ofta vridit ner antalet pixlar i bilden, exempelvis till 9 i stället för 12. Dels känns det inte som de extra pixlarna ger något åt bilden, och med 9 megapixlar så blir bilderna också lika breda som skärmen, bredbild med 16:9-format i stället för det lite tråkigare 4:3-formatet.

Jämn hög nivå

Hur som helst så är det på flera punkter som kameran känns imponerande. Dels håller den en jämn hög nivå, oavsett motiv eller miljö. Annars är det vanligt med mobilkameror att bara ett fåtal av bilderna blir tekniskt bra. Men Satio lyckas nästan alltid få till bilderna - rätt ljusbedömning (även med blixt), rätt färger, rätt skärpa, och så vidare.

Inställningsmöjligheterna är också ganska goda. Förutom vitbalans och en mängd olika motivprogram (närbild och sport till exempel) så kan man ställa in hur man tar själva bilden. Man kan ta bilder med den vanliga kameraavtryckaren, eller med "smile shutter", eller genom att klicka på skärmen när man tar bilden - så att bildens skärpa och ljusmätning också görs där man klickar.

Vad som också känns bättre än vad vi är vana vid med mobilkameror är att bilden tas ganska snabbt efter att jag tryckt ner avtryckaren. Fokuseringen och ljusbedömningen har alltså snabbats på.

Flikar på startskärmen

Startskärmen är organiserad i flikar med olika funktioner, bland annat bokmärken till webbläsaren under en flik, och 8 utvalda favoritfunktioner under en annan flik. Man bläddrar mellan flikarna genom att svepa med fingret över skärmen - eller att helt enkelt klicka på flikarna. Under den 3,5 tum stora pekskärmen sitter lur-knappar och en menyknapp.

Systemet i Satio är samma som i Nokias pekskärms-mobiler, och den som använt någon av Nokias nyare telefoner med pekskärm, till exempel Nokia 5800, känner definitivt igen sig. Huvudmenyn ser likadan ut. Samma sak gäller meddelandemenyn och textinmatningen - man kan mata in text via ett tangentbord på skärmen, eller med T9 på en sifferknappsats på skärmen.

Sony Ericsson har dock lagt till funktionen "konversationer", så att sms till och från samma person kan samlas under den personen. Ett chattliknande sms-gränssnitt som också finns i andra nyare Sony Ericsson-telefoner. (Finns också som gratisprogrammet iSMS att installera på Nokia 5800.)

_image_

Kameran bullar ut

Satio är förresten en telefon som känns riktigt snygg. Telefonskärmen har en bra svärta, som harmonierar med det svarta skalet. Skärmen flyter så att säga in i sin omgivning på ett bra sätt. Där kameran sitter är det definitivt bulligt. Telefonens grundform är ganska tunn, ungefär som Nokias nya mediamobil X6 (som lär bli en av Satios främsta konkurrenter). Men 12-megapixelkamerans optik kräver lite mer utrymme än ett tunt format erbjuder, och linsskyddet bullar ut. Det är dock inte bara negativt, utan ger en lite gedigen känsla åt kameraenheten.

Den Satio vi provat hittills har inte den slutgiltiga mjukvaran, som blir klar först nästa vecka. Telefonen känns en smula långsam i reaktionerna ibland, men enligt uppgift ska det bättras på till den slutgiltiga mjukvaran är klar.

_image_

Vi återkommer med fler testintryck om Satio senare på Mobil.se, och med ett riktigt test om några veckor.

Senare denna vecka kommer vi också att publicera bildexempel från Satio, där vi jämför med andra lite vassare kameratelefoner.

Typ: Pekskärmsmobil med turbo-3g, gsm och wlan

Mått: 112 x 55 x 13,3 mm

Vikt: 126 gram

Skärm: 3,5 tums pekskärm med 640 x 360 pixel i 16:9 widescreen. 16 miljoner färger.

Kamera: 12,1 megapixel med autofokus, ansikts- och pekfokus.

Operativsystem: Symbian Foundation, baserat på S60 5th edition

Minne: Upp till 128 MB inbyggt. Plats för minneskort i formatet Micro SD (inte Sony Ericssons vanliga Memorystick Micro alltså).

Övrigt: GPS med a-gps, FM-radio med RDS, dokumentläsare och -redigering, webbläsare baserad på Webkit.

I butik: Tidigt i fjärde kvartalet 2009

Pris: ca 5500 - 6500 kr

Satio>